fazant met
abrikozen
en marsalasaus
Vulling: hak gedroogde abrikozen en
gedroogde veenbessen zo fijn als mogelijk.
Laat deze mengeling op kamertemperatuur een
kwartiertje wellen in een bodempje marsala.
Meng dan met een opgeklopt ei en fijn geraspt
broodkruim.
Fazant: leg de filets open op het werkblad en
sla ze plat met de vleeshamer. Wel heel
voorzichtig, want dit is delicaat vlees. Bedek
een werkplank met twee lagen aluminiumfolie
en besproei dit met olijfolie.
Bedek dakpansgewijze met reepjes ontbijtspek.
Leg daarop de filets en zorg ervoor dat ze mooi
aansluiten tot één geheel zonder gaten. Kruid
met peper en zout. Schep de vulling in het
midden van het geheel en rol op. Let erop dat
het folie niet ingerold wordt met het vlees.
Draai de uiteinden van de rol stevig dicht.
Zet de rol in een ovenschotel ongeveer 40
minuten in een oven voorverwarmd op 185°C.
Uit de oven een paar minuutjes laten rusten
vooraleer het aluminiumfolie te verwijderen.
Je hebt nu een stevige vleesrol. Je kan het
ontbijtspek verwijderen of niet. Zet de rol terug
in de oven, zelfde temperatuur maar nu op hete
lucht. Laat een kwartiertje staan tot de
buitenkant mooi gekleurd is. Dek af en houd
warm tot net voor het opdienen.
Saus: breng kippenfond aan de kook met
room. Kruid met peper, zout, geplette
jeneverbessen en kruidnagel. Giet er een glas
Madeira bij en laat even inkoken. Doe er een
paar eetlepels veenbessengelei bij. Zeef de
saus en bind ze indien gewenst.
Begeleiding: je kan naar eigen inzicht en
voorkeur het bord verder afwerken met
bijpassende bereidingen. Hier werd gekozen
voor fondant aardappeltjes, rodekool met
appeltjes en gehalveerde en gegrilde
witloofstronkjes.
ingrediënten - info
gedroogde
abrikozen
gedroogde
veenbessen
marsala
ei
oud broodkruim
fazantenfilets
olijfolie
ontbijtspek
peper & zout
kippenfond
veenbessengelei
room
jeneverbessen
kruidnagel
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.