ingrediënten - info
soepkip
prei
wortel
selder
ui
Snijd de soepkip in de lengte doormidden. Spoel onder de
kraan de onreinheden eraf.
Doe grof gehakte prei, wortel, selder, ui en een halve bol
knoflook in een diepe kookpot. Maak een kruidentuiltje met
keukengaren omwonden van peterselie (met stengels), laurier
en takjes tijm.
Verdeel de soepkip in stukken en leg die in de kookpot.
Voor een heldere, maar donkerkleurige bouillon, kan je de
kippendelen met de gesneden uien eerst een tiental minuutjes
in de oven zetten, voorverwarmd op 200°C.
Leg de kip met de groenten en het tuiltje in de kookpot en vul
aan met koud water. Kruid met een paar kruidnagels, peper en
zout.
Breng de bereiding tot tegen het kookpunt. Laat een uurtje of
twee trekken zonder deksel.
Haal de pot van het vuur en zeef de bouillon door een
neteldoek in een grote puntzeef.
De bouillon is nu klaar en kan onmiddellijk gebruikt worden.
Het is echter aan te raden om hem afgekoeld een nachtje in
de koelkast te bewaren en er dan het hard geworden vet af te
scheppen. Zo bekom je een magere bouillon.
kippenbouillon - kippenfond
Je kan de gezeefde bouillon verder laten inkoken zodat de
smaak geconcentreerder wordt. dan spreken we van een
kippenfond.
Gebruik hier geen volledige soepkip als basis voor de bouillon,
enkel het karkas, de nek, de vleugels, lever en maag. Was alle
oppervlakkige onreinheden eraf onder de kraan.
Spreid dit afval open op een bakplaat. Leg er de grof gehakte
prei, wortel, selder en ui bij. Zet de plaat 30 minuten in een
voorverwarmde oven op 185°C.
Doe daarna alles in een diepe kookpot, voeg het kruidentuiltje
erbij, vul aan met koud water en kruid met peper, zout en
kruidnagel.
Hou de bereiding tegen het kookpunt aan en schuim
regelmatig af. Na 3 uur kan je de fond zeven.
Ook hier geldt dat je de fond best laat afkoelen, een nachtje
koel bewaren en er de volgende dag het geharde vet afschept
voor een mager resultaat.
Voor gevolgeltebouillon of gevogeltefond volg je dezelfde
bereidingswijze. Je kan daarbij kiezen voor andere soorten
pluimvee of vederwild als basis van de bouillon en fond.
kippenbouillon
blanke kippenfond
peterselie
tijm
laurier
zout
kruidnagel
peper uit de molen
bruine kippenfond