Snijd de soepkip in de lengte doormidden.
Spoel onder de kraan de onreinheden eraf.
Doe grof gehakte prei, wortel, selder, ui en een
halve bol knoflook in een diepe kookpot. Maak
een kruidentuiltje met keukengaren
omwonden van peterselie (met stengels),
laurier en takjes tijm en rozemarijn.
Leg de kip met de groenten en het tuiltje in de
kookpot en vul aan met koud water. Kruid met
een paar kruidnagels, peper en zout.
Breng de bereiding tot tegen het kookpunt.
Laat een uurtje of twee trekken zonder deksel.
Haal de pot van het vuur en zeef de bouillon
door een neteldoek of door een fijne puntzeef.
De bouillon is nu klaar en kan onmiddellijk
gebruikt worden. Het is echter aan te raden om
hem afgekoeld een nachtje in de koelkast te
bewaren en er dan het hard geworden vet af te
scheppen. Zo bekom je een magere bouillon.
Bruine kippenfond. Gebruik hier geen
volledige soepkip als basis voor de bouillon,
enkel het karkas, de nek, de vleugels, lever en
maag. Was alle oppervlakkige onreinheden
eraf onder de kraan.
Spreid dit afval open op een bakplaat. Leg er
de grof gehakte prei, wortel, selder en ui bij.
Zet de plaat 30 minuten in een voorverwarmde
oven op 185°C.
Doe daarna alles in een diepe kookpot, voeg
het kruidentuiltje erbij, vul aan met koud water
en kruid met peper, zout en kruidnagel.
Hou de bereiding tegen het kookpunt aan en
schuim regelmatig af. Na 3 uur kan je de fond
zeven.
Ook hier geldt dat je de fond best laat afkoelen,
een nachtje koel bewaren en er de volgende
dag het geharde vet afschept voor een mager
resultaat.
peterselie
tijm
laurier
rozemarijn
zout
kruidnagel
peper uit de molen
kippenbouillon
Voor gevolgeltebouillon of gevogeltefond
volg je dezelfde bereidingswijze. Je kan daarbij
kiezen voor andere soorten pluimvee of
vederwild als basis van de bouillon en fond.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
Blanke kippenfond. Je kan de gezeefde
bouillon verder laten inkoken zodat de smaak
geconcentreerder wordt. dan spreken we van
een kippenfond.
soepkip
prei
wortel
selder
ui