soepkip prei wortel selder ui peterselie
Snijd de soepkip in de lengte doormidden. Spoel onder de kraan de onreinheden eraf. Doe grof gehakte prei, wortel, selder, ui en een halve bol knoflook in een diepe kookpot. Maak een kruidentuiltje met keukengaren omwonden van peterselie (met stengels), laurier en takjes tijm. Doe de stukken soepkip met de groenten en het tuiltje in de kookpot en vul aan met koud water. Kruid met een paar kruidnagels, peper en zout. Breng de bereiding aan de kook verminder dan het vuur tot tegen het kookpunt. Laat een uurtje sudderen zonder deksel. Schuim regelmatig af, opdat de bouillon helder zou blijven. Haal de pot van het vuur en zeef de bouillon door een grote puntzeef. De bouillon is nu klaar en kan onmiddellijk gebruikt worden. Het is echter aan te raden om hem afgekoeld een nachtje in de koelkast te bewaren en er dan het hard geworden vet af te scheppen. Zo bekom je een magere bouillon.

kippenbouillon - kippenfond

Je kan de gezeefde bouillon verder laten inkoken zodat de smaak geconcentreerder wordt. dan spreken we van een kippenfond.

bruine kippenfond

Gebruik hier geen volledige soepkip als basis voor de bouillon, enkel het karkas, de nek, de vleugels, lever en maag. Was alle oppervlakkige onreinheden eraf onder de kraan. Spreid dit afval open op een bakplaat. Leg er de grof gehakte prei, wortel, selder en ui bij. Zet de plaat 30 minuten in een voorverwarmde oven op 185°C. Doe daarna alles in een diepe kookpot, voeg het kruidentuiltje erbij, vul aan met koud water en kruid met peper, zout en kruidnagel. Hou de bereiding tegen het kookpunt aan en schuim regelmatig af. Na 3 uur kan je de fond zeven. Ook hier geldt dat je de fond best laat afkoelen, een nachtje koel bewaren en er de volgende dag het geharde vet afschept voor een mager resultaat.
Voor gevolgeltebouillon of gevogeltefond volg je dezelfde bereidingswijze. Je kan daarbij kiezen voor andere soorten pluimvee of vederwild als basis van de bouillon en fond.

basisrecepten

kippenbouillon

blanke kippenfond

tijm laurier zout kruidnagel peper uit de molen
de              passie Creatief Koken kookvurige
soepkip prei wortel selder ui peterselie
Snijd de soepkip in de lengte doormidden. Spoel onder de kraan de onreinheden eraf. Doe grof gehakte prei, wortel, selder, ui en een halve bol knoflook in een diepe kookpot. Maak een kruidentuiltje met keukengaren omwonden van peterselie (met stengels), laurier en takjes tijm. Doe de stukken soepkip met de groenten en het tuiltje in de kookpot en vul aan met koud water. Kruid met een paar kruidnagels, peper en zout. Breng de bereiding aan de kook verminder dan het vuur tot tegen het kookpunt. Laat een uurtje sudderen zonder deksel. Schuim regelmatig af, opdat de bouillon helder zou blijven. Haal de pot van het vuur en zeef de bouillon door een grote puntzeef. De bouillon is nu klaar en kan onmiddellijk gebruikt worden. Het is echter aan te raden om hem afgekoeld een nachtje in de koelkast te bewaren en er dan het hard geworden vet af te scheppen. Zo bekom je een magere bouillon.
Je kan de gezeefde bouillon verder laten inkoken zodat de smaak geconcentreerder wordt. dan spreken we van een kippenfond.

bruine kippenfond

Gebruik hier geen volledige soepkip als basis voor de bouillon, enkel het karkas, de nek, de vleugels, lever en maag. Was alle oppervlakkige onreinheden eraf onder de kraan. Spreid dit afval open op een bakplaat. Leg er de grof gehakte prei, wortel, selder en ui bij. Zet de plaat 30 minuten in een voorverwarmde oven op 185°C. Doe daarna alles in een diepe kookpot, voeg het kruidentuiltje erbij, vul aan met koud water en kruid met peper, zout en kruidnagel. Hou de bereiding tegen het kookpunt aan en schuim regelmatig af. Na 3 uur kan je de fond zeven. Ook hier geldt dat je de fond best laat afkoelen, een nachtje koel bewaren en er de volgende dag het geharde vet afschept voor een mager resultaat.
Voor gevolgeltebouillon of gevogeltefond volg je dezelfde bereidingswijze. Je kan daarbij kiezen voor andere soorten pluimvee of vederwild als basis van de bouillon en fond.

basisrecepten

tijm laurier zout kruidnagel peper uit de molen
bereiding ingrediënten

kippenbouillon

blanke kippenfond

de              passie Creatief Koken kookvurige privacy beleid