gedroogde paddenstoelen
vloeiende bloem
kippenbouillon
kastanjemeel
laurier
tijm
rozemarijn
peterselie
peper en zout
fazant met kastanjeroomsaus
ingrediënten - info
kastanjes
kastanjechampignons
ui
knoflook
spekjes
room
olijfolie
Op het bord. Leg een tweetal fazantenfilets op het bord en
oversaus ze. Vul het bord verder met de gebakken
champignons, spekjes en kastanjes. Dien op met een
aardappelbereiding, bijvoorbeeld kroketjes.
Maak een roux van boter met een paar eetlepels kastanjemeel
en vloeiende bloem, in een verhouding van 2 op 1. Leng aan
met het gezeefde vocht en culinaire room tot een gladde saus.
Breng op smaak met peper en zout. Leg de fazantenfilets in
de saus.
Snijd de kastanjechampignons op schijfjes. Halveer een flinke
hoeveelheid gekookte kastanjes. Snijd een stuk spek op
reepjes. Laat een flinke klont boter bruisen en bak de
paddenstoelen bruin. Doe er de kastanjes en spekjes bij. De
bereiding is klaar als de spekjes krokant zijn en de
paddenstoelen geen vocht meer afgeven.
Snijd een grote ui in halvemaantjes. Plet een paar
knoflookteentjes. Bak beiden in wat olijfolie tot de ui glazig
wordt. Schep de bereiding in een kasserol. Bak de fazantenfilets
rondom bruin in wat olijfolie. kruid met peper en zout. Leg de
filets bij de ui in de pot.
Zet een flinke portie gedroogde paddenstoelen te week in water.
Giet daarna de paddenstoelen en hun weekvocht samen met
een gelijke hoeveelheid kippenbouillon over de fazant, tot het
vlees volledig ondergedompeld is. Leg er een kruidentuiltje bij
van laurier, tijm, rozemarijn en peterseliestengels. Laat de
bereiding 45 minuten sudderen op laag vuur. Controleer of het
vlees gaar is en verleng desnoods de kooktijd.
Haal de fazantenfilets uit de kasserol en zet ze afgedekt warm
weg. Haal er ook het kruidentuiltje uit en zet de staafmixer in het
kookvocht en pureer. Giet het gepureerde kookvocht door een
zeef in een maatbeker.
Fijn kastanjemeel is moeilijk te vinden in onze
winkelrekken. Je kan het desnoods vervangen door
kastanjepuree, wat gemakkelijker te vinden is. Maar het
nadeel van deze puree is, dat hij meestal gezoet is.
Daardoor verandert de smaak van de saus, maar ze wordt
er daarom niet slechter door.
Ik dit recept wordt gekozen voor kastanjechampignons.
Je kan ze perfect vervangen door een mengeling van
bospaddenstoelen.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.