gekonfijte
eendenbout met
cactusvijgensaus
rozemarijn
laurier
peper en zout
Mandarine Napoleon
eendenbouten
eendenvet
olijfolie
vijgen
oude balsamico
De saus. Bewaar één cactusvijg per bord.
Schil een vijftal andere en in gewicht ongeveer
evenveel appelsienen. Schil een tweetal
wortelen, sjalotjes en een paar teentjes
knoflook. Doe alles in de blender en mix tot
moes. Breng kippenfond aan de kook met
takjes tijm en rozemarijn en een tweetal
blaadjes laurier. Voeg de moes uit de blender
toe en laat een twintigtal minuutjes afgedekt
koken.
Zeef de saus. Laat inkoken en breng op smaak
met peper, zout en een flinke scheut Mandarine
Napoleon. Bind de saus indien gewenst.
De eendenbouten. Klik hier voor het recept
om de bouten te konfijten. Bak ze daarna in
een pan met wat eendenvet tot het vel krokant
wordt.
Andere bereidingen. Snijd de overgebleven
cactusvrucht met de broodmachine of
mandoline in centimeter dunne schijfjes. Doe
hetzelfde met een sinaasappel. Bestuif de
schijfjes met olijfolie en grill ze in een grillpan.
Was de vijgen, snijd ze kruislings in tot
halverwege. Besproei met balsamico. Zet ze 5
minuten in een ovenschoteltje onder een hete
grill. Rooster geschaafde amandelen in een
droge pan.
Snijd schijven van een halve centimeter uit een
zoete aardappel. Stoom ze halfgaar in een
drietal minuutjes. Laat even afkoelen en snijd
er dan met een ring rondjes uit die iets groter
zijn dan de diameter van de vijgen. Bestuif ze
met komijnpoeder en peper en bak ze in een
beetje olijfolie verder af in een pan.
Snijd een tweetal uien in ringen. Frituur ze op
170°C. Let op de kleur. Als ze goudbruin
worden is het tijd om ze uit de frituurpan te
nemen. Laat uitlekken op keukenpapier.
Op het bord. Een spiegel saus met daarop een
eendenbout. Daarnaast een rondje zoete
aardappel met daarop een gegrilde vijg.
Druppel nog wat oude balsamico over de vijg
en strooi er wat geroosterde amandelen oven.
Leg een hoopje gefrituurde ui op het bord en
schik er de schijfjes sinaasappel en gegrilde
cactusvijg tegenaan.
Dien op met aardappelkroketjes of een
andere aardappelbereiding naar keuze.