hindestoofpotje met gebakken mispel
ingrediënten - info
ui
prei
selder
wortel
knoflook
boter
kruidentuiltje
kalfsfond
steranijs
kruidnagel
jeneverbessen
roze peperbolletjes
peper en zout
hindestoofvlees
Het hindestoofvlees. Snijd ui, prei, selder, wortel en knoflook
fijn. Fruit in boter. Giet de bereiding in een diepe kasserol.
Maak een vers kruidentuiltje van laurier, peterselie, rozemarijn
en tijm. Leg dit ook in de kookpot en overgiet met kalfsfond.
Kruid met steranijs, kruidnagel, geplette jeneverbessen, roze
peperbolletjes, nootmuskaat, peper uit de molen en rotszout.
Bestuif het hindestoofvlees met vloeiende bloem en schroei
het rondom dicht in een pan met bruisende boter. Doe het
stoofvlees bij de bereiding in de kasserol. Voeg rode wijn toe
en laat 2 uur sudderen op een zacht vuurtje.
Ondertussen: snijd knolselder en butternutpompoen in
brunoise. Kuis en vierendeel bruine champignons. Kuis
zilveruitjes. Bak deze groenten elk afzonderlijk in een beetje
boter en voeg ze daarna samen. Houd warm. Bak een lap
petit salé spek krokant langs buiten en snijd deze daarna op
sappige dobbelsteentjes. Doe deze bij de gebakken groenten.
Houd warm.
Maak een compote van verse veenbessen met een paar
eetlepels kristalsuiker en een scheutje water.
Snijd een paar stoofappeltjes op schijven, verwijder het
klokhuis en bak ze aan beide kanten in hete boter. Bestuif met
kaneelpoeder en cassonadesuiker. Zet warm weg. Bewaar de
braadpan met aanbaksels.
Haal het gegaarde hindestoofvlees uit de stoofpot en bewaar
warm. Druk het stoofvocht door een chinoise (zeef) en leng
aan met room, een paar reepjes pure chocolade en een paar
lepels van de veenbessencompote. Bind de saus indien
gewenst. Voeg de bereiding van knolselder, pompoen,
zilveruitjes, bruine champignons en spek toe. Meng alles met
het hindevlees en breng op temperatuur.
De mispels. Was de mispels en leg ze een paar uur voordien
in een zakje in de diepvriezer. Als ze goed diepgevroren zijn,
stop je ze in een glazen potje en zet dit 4 tot 5 minuten in de
microgolfoven tot ze ontdooid en halfgaar zijn.
Leg de mispels in de braadpan waarin de appelschijfjes
gegaard zijn, voeg extra boter, suiker en kaneelpoeder toe en
laat ze een tiental minuutjes afgedekt verder bakken tot de
schil barst en ze gaar zijn. Controleer dit met een priem of
barbecuespiesje.
De herfst! Tijd voor wild en ook voor een ‘vergeten’
fruitsoort: de mispel. Laat je vooral niets wijsmaken. Als je
de meeste internet-hobbykok-collega’s moet geloven, dan
moet dit vruchtje zo rot zijn als een… mispel, voor je er
wat mee kan aanvangen. Fout dus. Het is gewoon een
neefje van de appelen en peren en kan op die manier
behandeld worden in de keuken. Steek de verse vruchten
vooraf een paar uur in de diepvries en je kan ze daarna
perfect én smaakvol verwerken, zoals in dit recept met
hindestoofvlees.
vloeiende bloem
rode wijn
knolselder
butternutpompoen
bruine champignons
zilveruitjes
spek (petit salé)
veenbessen
kristalsuiker
stoofappeltjes
kaneelpoeder
cassonadesuiker
room
pure chocolade
mispels
aardappelkroketten
Bak aardappelkroketjes in de airfryer.
Op het bord: leg twee schijfjes gekarameliseerde
appelschijfjes met daarop gebakken mispels en daarnaast
wat warme cranberrycompote. Verder een flinke schep
stoofvlees en werk af met aardappelkroketjes uit de
airfryer.
Alles bij elkaar een goeie drie uur keukentijd nodig voor dit
recept, maar het loont de moeite. Verrassend resultaat met
een ‘vergeten fruit’ in de hoofdrol.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.