hindestoofpotje met
gebakken mispel
Het hindestoofvlees. Snijd ui, prei, selder,
wortel en knoflook fijn. Fruit in boter. Giet de
bereiding in een diepe kasserol. Maak een vers
kruidentuiltje van laurier, peterselie, rozemarijn
en tijm. Leg dit ook in de kookpot en overgiet
met kalfsfond.
Kruid met steranijs, kruidnagel, geplette
jeneverbessen, roze peperbolletjes,
nootmuskaat, peper uit de molen en rotszout.
Bestuif het hindestoofvlees met vloeiende
bloem en schroei het rondom dicht in een pan
met bruisende boter. Doe het stoofvlees bij de
bereiding in de kasserol. Voeg rode wijn toe en
laat 2 uur sudderen op een zacht vuurtje.
Ondertussen: snijd knolselder en
butternutpompoen in brunoise. Kuis en
vierendeel bruine champignons. Kuis
zilveruitjes. Bak deze groenten elk afzonderlijk
in een beetje boter en voeg ze daarna samen.
Houd warm. Bak een lap petit salé spek
krokant langs buiten en snijd deze daarna op
sappige dobbelsteentjes. Doe deze bij de
gebakken groenten. Houd warm.
Maak een compote van verse veenbessen met
een paar eetlepels kristalsuiker en een
scheutje water.
Snijd een paar stoofappeltjes op schijven,
verwijder het klokhuis en bak ze aan beide
kanten in hete boter. Bestuif met kaneelpoeder
en cassonadesuiker. Zet warm weg. Bewaar de
braadpan met aanbaksels.
Haal het gegaarde hindestoofvlees uit de
stoofpot en bewaar warm. Druk het stoofvocht
door een chinoise (zeef) en leng aan met room,
een paar reepjes pure chocolade en een paar
lepels van de veenbessencompote. Bind de
saus indien gewenst. Voeg de bereiding van
knolselder, pompoen, zilveruitjes, bruine
champignons en spek toe. Meng alles met het
hindevlees en breng op temperatuur.
De mispels. Was de mispels en leg ze een
paar uur voordien in een zakje in de
diepvriezer. Als ze goed diepgevroren zijn, stop
je ze in een glazen potje en zet dit 4 tot 5
minuten in de microgolfoven tot ze ontdooid en
halfgaar zijn.
Leg de mispels in de braadpan waarin de
appelschijfjes gegaard zijn, voeg extra boter,
suiker en kaneelpoeder toe en laat ze een
tiental minuutjes afgedekt verder bakken tot de
schil barst en ze gaar zijn. Controleer dit met
een priem of barbecuespiesje.
ingrediënten - info
ui
prei
selder
wortel
knoflook
boter
kruidentuiltje
kalfsfond
steranijs
kruidnagel
jeneverbessen
roze peperbolletjes
peper en zout
hindestoofvlees
vloeiende bloem
rode wijn
knolselder
butternutpompoen
bruine champignons
zilveruitjes
spek (petit salé)
veenbessen
kristalsuiker
stoofappeltjes
kaneelpoeder
cassonadesuiker
room
pure chocolade
mispels
aardappelkroketten
De herfst! Tijd voor wild en ook voor een
‘vergeten’ fruitsoort: de mispel. Laat je
vooral niets wijsmaken. Als je de meeste
internet-hobbykok-collega’s moet geloven,
dan moet dit vruchtje zo rot zijn als een…
mispel, voor je er wat mee kan aanvangen.
Fout dus. Het is gewoon een neefje van de
appelen en peren en kan op die manier
behandeld worden in de keuken. Steek de
verse vruchten vooraf een paar uur in de
diepvries en je kan ze daarna perfect én
smaakvol verwerken, zoals in dit recept met
hindestoofvlees.
Bak aardappelkroketjes in de airfryer.
Op het bord: leg twee schijfjes
gekarameliseerde appelschijfjes met daarop
gebakken mispels en daarnaast wat warme
cranberrycompote. Verder een flinke schep
stoofvlees en werk af met aardappelkroketjes
uit de airfryer.
Alles bij elkaar een goeie drie uur keukentijd
nodig voor dit recept, maar het loont de moeite.
Verrassend resultaat met een ‘vergeten fruit’ in
de hoofdrol.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.