zeebaars met
bouchot mosselen
Bak de zeebaarsfilets 10 minuten op de
velkant op gematigd vuur tot het vel krokant is.
Bedruip regelmatig en bak daarna nog kort op
de andere kant.
Kook de mosseltjes in een beetje water met
mosselkruiden. Haal ze uit de schelp, maar
bewaar er een paar met schelp. Droog ze af op
keukenpapier en bestuif met vloeiende bloem.
Bak ze kort in een hete pan met zeer weinig
boter en op hoog vuur.
Blancheer de zeebanaantjes kort. Frituur platte
peterselie in een pan met een lepeltje olijfolie.
Mosselsaus: zeef het kookvocht van de
mosselen en laat inkoken met room, witte wijn,
verse dragon en visfond. Breng op smaak met
peper, zout en gedroogde ui. Bind indien nodig.
Maak een wortelcrème. Stoom jonge wortelen
gaar en pureer tot crème met een scheut room
en een lepel zure room. Kruid met peper, zout
en komijnpoeder.
Maak zurkelpuree. Stoom een halve witte kool
gaar. Stoof een gesneden ui aan in boter, voeg
de witte kool toe en laat een paar minuutjes
sudderen.
ingrediënten - info
zeebaarsfilet
bouchot-
mosseltjes
mosselkruiden
zeebanaantjes
zurkel
boter
vloeiende bloem
room
Griekse yoghurt
witte wijn
Zet er dan de handmixer in en pureer. Voeg
een klont boter, een geklutst ei, een potje zurkel
een paar lepels Griekse yoghurt en een
scheutje room toe. Kruid met nootmuskaat,
peper en zout.
Op het bord: een bedje van zurkelpuree met
daarop een visfilet met gefrituurde peterselie.
Daarnaast een streep wortelcrème met de
zeebanaantjes. Werk af met de mosseltjes en
de gefrituurde peterselie. Dien de saus op in
een afzonderlijk schaaltje.
Zeebaars voelt zich het meest op z’n gemak
in de Middellandse zee en verder tot aan de
Noordzee. Toch is de aanvoer naar onze
streken verzekerd.
Topseizoen voor zeebaars is van september
tot april.
Laat dit nu met stip mijn favoriete vis zijn
om te bereiden. De smaak is geweldig en je
kan er bijna alle bereidingswijzen op
toepassen.
Perfect om te grillen of in zoutkorst op te
dienen, maar ook zoals hier, gefileerd en
gebakken op vel.
jonge worteltjes
witte kool
ei
ui
visfond
peper en zout
komijnpoeder
nootmuskaat
gedroogde sjalotjes
platte peterselie
verse dragon
olijfolie