kruiden
en specerijen
Het alternatief voor de aankoop van een
kant-en-klare kruidenmix is om deze zelf te
maken. Dat heeft zo zijn voordelen:
•
je hoeft slechts een beperkt basissetje
van kruiden en specerijen in huis te
hebben. Bij aankoop van diverse
mengelingen, koop en betaal je vaak
voor dezelfde kruiden die je reeds hebt.
•
je kan een mix perfect bijsturen naar
jouw smaak.
•
je hebt een zuivere mix, zonder
toevoeging van industriële additieven
zoals bewaarmiddelen etc.
Op deze pagina vind je een selectie van
kruiden- en specerijenmengsels, waarmee je
zelf moet experimenteren, zowel in
onderlinge verhoudingen als in
samenstelling. De ene currymix is immers
de andere niet.
Ik heb mij gebaseerd op de labels van
industriële pakjes, zakjes en potjes, om de
basissamenstelling van een bepaalde mix te
noteren. Zonder de E-nummers van de
additieven uiteraard…
Ik gebruik meestal gelijke hoeveelheden van
de diverse ingrediënten in een mix, maar dat
hoeft niet. Bij sommige mengelingen, waar
het écht nodig is, staan wel de
verhoudingen erbij vermeld. Als er zaden,
peultjes of korrels in een recept staan, dan
worden die best kort geroosterd in een
droge pan en dan tot poeder vermalen in
een koffiemolentje.
Klik op volgende link en lees ook alles wat je
moet weten over het zelf maken van een
kruidentuiltje.