Kruid het gemengd gehakt met peper en
kruidenzout. Maak er gehaktballetjes van.
Breng een hoeveelheid groentebouillon aan
de kook. Verlaag het vuur en pocheer de
balletjes tot ze drijven. Laat afkoelen en bak de
balletjes dan in een pan met wat boter. Bewaar
ze warm tot bij de afwerking van het recept.
Bestuif het kalfsstoofvlees met vloeiende
bloem. Bak het vlees rondom bruin in boter.
Kruid met peper. Doe het vlees samen met
blanke kalfsfond en een fles Gueuze in een
geëmailleerde kasserol. Het vlees moet
ondergedompeld zijn. Voeg desnoods nog wat
van de groentebouillon erbij.
Maak een kruidentuiltje van peterseliestengels,
laurier en tijm. Doe het bij de rest van de
bereiding in de kasserol. Laat één uur
sudderen op laag vuur. Controleer de garing en
laat indien nodig nog even verder pruttelen.
Als het stoofvlees gaar is, haal het dan uit de
kasserol en bewaar afgedekt maar warm tot
gebruik, even verder in het recept.
kalfsblanquette
Bak de spekjes krokant. Bewaar ze in een grote
kom. Bak daarna de zilveruitjes in dezelfde pan
van de spekjes en laat op het laatst wat gehakte
peterselie meebakken. Doe de bereiding bij de
spekjes. Bak de champignons droog in een
antikleefpan en doe ze bij de rest in de kom.
Snijd een paar uien in halve maantjes en bak ze
tot ze bijna karamelliseren in een beetje boter.
Voeg op het laatst wat geplette knoflookteentjes
toe. Meng met de inhoud van de kom. Snijd een
paar kleine augurkjes in schijfjes en meng
eveneens met de inhoud van de kom.
Maak een roux en leng aan tot een dikke saus
met kookvocht van het stoofvlees, een busje
culinaire room, een paar eetlepels
graantjesmosterd, een half flesje koffieroom en
een paar flinke scheuten vleesextract, type
OXO.
Breng nu alle bereidingen samen,
gehaktballetjes, stoofvlees, roomsaus en de
inhoud van de kom, in één grote pot en meng
goed. Breng op temperatuur om te serveren en
breng indien nodig op smaak met wat peper en
zout.
Giet de blanquette in een voorverwarmde
presenteerschotel en werk af met gesnipperde
lente-uitjes. Dien op met frietjes of
aardappelpuree.
tijm
magere spekjes
zilveruitjes
champignons
uien
knoflook
augurkjes
culinaire room
graantjesmosterd
koffieroom
worcestershire
lente-uitjes
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
bijpassende gerechten:
kruimelpad
meer recepten met vlees:
meer recepten met kalfsvlees: