Je houd ervan of je walgt ervan:
kalfszwezeriken. Ik heb nog niemand
ontmoet die zegt, bof, niet mijn ding, maar
OK, laat maar komen. Voor mij is dit nu wél
een echte delicatesse. Goed krokant
gebakken en met een ‘zoete toets’ als
begeleiding, … laat maar komen!
kalfszwezerik
met wortel-
pastinaakpuree
Leg de kalfszwezeriken minstens 6 uur in een
kom met koud water. Ververs het water een
paar keer. Kook ze daarna gedurende 15
minuten in gezouten water. Laat nog even af
het vuur nagaren.
Spoel de zwezeriken onder koud stromend
water en verwijder vet en vliezen. Leg ze in een
lege kom, dek af met folie en zet er een
gewicht op, bijvoorbeeld een kleinere kom
gevuld met water. Zet deze constructie in de
koelkast tot de volgende dag.
Maak nu (de volgende dag dus) de wortel-
pastinaakpuree. Stoof een fijngesnipperd
sjalotje met een paar teentjes knoflook in een
beetje boter. Het sjalotje moet glazig zijn, niet
kleuren. Zet even weg, van het vuur.
Schil gelijke hoeveelheden pastinaak en
wortelen. Snijd ze in grote stukken en stoom ze
gaar. Laat uitlekken, voeg een klontje boter en
een scheutje room toe.
Voeg de bereiding met het sjalotje toe en meng
goed. Breng op smaak met peper, zout en
nootmuskaat. Pureer met de staafmixer. Warm
terug op in een pannetje op laag vuur tot
gebruik.
Haal het klokhuis uit de appels. Verdeel de
ongeschilde appel in partjes, bestuif met
balsamico en bak de schijfjes in wat boter tot
ze bijna gaar zijn.
Bestrooi de zwezeriken met bloem. Laat boter
bruisen in een pan. Laat de zwezerik een paar
minuten (3 à 4) op een middelzacht vuurtje
krokant worden aan één kant. Bestrooi met
peper en zout en keer ze om. Laat weer een
paar minuten bakken, totdat ook de andere
kant ook een mooi korstje heeft. Vermijd om het
vlees teveel om te keren in de pan.
room
peper en zout
nootmuskaat
appelen
balsamico-azijn
balsamico crème
vloeiende bloem
Op het bord: een laag wortel-pastinaakpuree
met daarop de krokant gebakken
kalfszwezeriken. Daarnaast, dakpansgewijs de
gebakken appel. Vooraan een paar eetlepels
balsamicocrème.
kalfszwezeriken
wortelen
pastinaak
sjalotjes
knoflook
boter
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
meer recepten met vlees: