kalfsfricassee
met groenten
Droog het kalfsstoofvlees met keukenrol.
Bestuif het met vloeiende bloem, kruid met
peper en zout. Bak het rondom bruin in
bruisende boter. Leg het vlees in een diepe
kasserol, leg er een kruidentuiltje bij van
peterseliestengels, laurier, tijm en rozemarijn.
Giet er blanke kalfsfond bij tot het vlees
ondergedompeld is. Giet er nog een glas witte
wijn bij. Zet het deksel erop en laat 1 ½ uur
sudderen. Controleer dan of het vlees zacht
genoeg is.
Bereid de groenten. Snijd de uien op
halvemaantjes, de wortelen in blokjes, de prei
in rondjes en plet een paar knoflookteentjes.
Doe een flinke klont boter in een kookpot, leg
er de groenten bij en kruid met peper, zout en
nootmuskaat.
erwtjes
boter
nootmuskaat
peper en zout
citroen
peterselie
maïszetmeel
room
ei
peterselie
kruidentuiltje
Wat is het verschil tussen een
kalfsblanquette en een kalfsfricassee? Vrij
simpel. ‘Blanquette’ komt van de
oorspronkelijke bereidingswijze van het
kalfsvlees, dat niet vooraf gebakken wordt,
maar gepocheerd en dus ‘blank’ blijft voor
het in het stoofpotje verdwijnt. Bij een
‘frikassee’ wordt het wel bestoven met
bloem en rondom dichtgeschroeid.
Laat de groenten een tiental minuutjes stoven
tot ze gaar zijn. Zet ze afgedekt weg.
Haal het vlees uit de kasserol en zet het
afgedekt warm weg. Maak een lichte roux van
boter en bloem en verdun met kookvocht en
room tot een lichte saus. Doe er het vlees en
de groenten bij en roer goed om. Breng op
smaak met wat citroensap, peper en zout.
Meng met de inhoud van een bokaaltje
ingemaakte doperwtjes.
Werk af met gesnipperde peterselie en dien op
met een aardappelbereiding naar keuze.
kalfsvlees
vloeiende bloem
kalfsfond
droge witte wijn
uien
knoflook
wortelen
prei
selder
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
bijpassende gerechten:
meer recepten met kalfsvlees: