vispannetje
van schelvis
met zure room
gedroogde
rozemarijn
witte wijn
schelvis
courtbouillon
mosselkruiden
mascarpone
tomatenconcentraat
zure room
kerstomaatjes
olijfoliespray
bieslook
peterselie
grijze garnalen
wortelen
prei
selder
pastinaak
knoflook
olijfolie
champignons
uien
boter
peper en zout
gedroogde peterselie
gedroogde tijm
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
bijpassend gerecht:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
meer recepten met schelvis:
De basisbereiding. Snijd de worteltjes, prei,
selder, slalotjes, pastinaak en knoflookteentjes
in een zeer fijne brunoise. Bak deze groenten in
een paar lepeltjes olijfolie.
Kuis en snijd een handvol
kastanjechampignons in schijfjes. Schil en snijd
een ui in een fijne brunoise. Stoof de ui in een
klontje boter tot glazig. Voeg de gesneden
champignons toe. Kruid met peper en zout,
gedroogde peterselie, gedroogde tijm en
rozemarijn.
Voeg de beide bereidingen samen. Meng goed
en laat alles even stoven. Giet er nu een glas
witte wijn bij en laat inkoken. Zet deze bereiding
even langs de kant en begin met het pocheren
van de vis.
De vis. Maak een courtbouillon en verrijk die
met mosselkruiden. Breng aan de kook en laat
even inkoken. Verlaag het vuur tot onder het
kookpunt. Leg er de vismoten in. Na een paar
minuutjes is de vis voldoende gepocheerd.
Controleer alleszins de garing. Haal de moten
uit de bouillon met een spaan en zet ze
afgedekt langs de kant.
De saus. Breng de bouillon aan de kook en laat
een paar minuutjes doorkoken. Zet de
groentebereiding terug op een middelhoog vuur.
Schep er een paar pollepels bouillon bij. Laat
inkoken.
Verlaag het vuur en doe er nu een paar
eetlepels mascarpone bij en een half blikje
tomatenconcentraat. Meng alles goed en laat
even indikken.
Breng het vuur tot onder het kookpunt en voeg
een half potje zure room toe. Laat de saus nu
niet meer koken, enkel nog uitdampen. Als
volgens jou de juiste sausdikte bereikt is, kan
de afwerking beginnen.
Maar eerst nog: halveer een paar
kerstomaatjes en bak ze op de snijkant in een
antikleefpan ingevet met olijfoliespray. Snipper
wat bieslookstengels en peterselieplukjes. Zet
een bakje gepelde grijze garnalen klaar.
Afwerking. Schep in diepe borden een tweetal
pollepels saus. Meng de saus met wat grijze
garnaaltjes. Leg bovenop een paar vismoten.
Werk af met gebakken kerstomaatjes, bieslook
en peterselie.
Serveer met een bordje gebakken
aardappelschijfjes of een aardappelpuree.