tomatenconcentraat
laurier
tijm
rozemarijn
oregano
salie
citroenbasilicum
peterselie
gedroogd zeewier
citroen
paprikapoeder
boter
peper en zout
schelvis in een tomatensaus met tuinkruiden
Maak eerst de saus. Snijd de wortelen, uien en selder in fijne
brunoise. Snijd de jonge prei in ringetjes. Plet een paar
teentjes knoflook. Stoof alle groenten aan in een paar
eetlepels olijfolie.
Maak een kruidentuiltje van laurier, tijm, rozemarijn, oregano,
en salie. Leg het bij de groenten. Giet er visfond, een glas
witte wijn en een flesje passata bij. Meng met een paar
eetlepels tomatenconcentraat en het sap van een halve
citroen. Kruid met peper, zout en paprikapoeder. Als je het
hebt, kan je er ook wat gedroogd zeewier aan toevoegen.
Zet de andere bereidingen klaar. Snipper een paar
zongedroogde tomaatjes. Verwijder de pel van een tomaat,
haal ze leeg en snijd het vruchtvlees in reepjes. Trek zeste
van een citroen. Haal de blaadjes van een paar kroontjes
citroenbasilicum. Was een handvol plukjes peterselie.
De schelvis. Kies voor de volledige vis met vel aan beide
kanten, wel zonder de kop en leeggehaald. Verwijder de
vinnen en spoel het bloed weg. Snijd het staartstuk eraf en
verdeel de rest in drie stukken. Bestuif met vloeiende bloem.
Verhit olie met een klont boter en bak de vismoten op hoog
vuur, ongeveer 3 à 4 minuten aan elke kant.
De afwerking. Breng de saus terug op temperatuur, net onder
het kookpunt. Roer er de zongedroogde tomaatjes en de
blaadjes basilicum onder. Leg de gebakken vismoten in de
saus. Werk af met de reepjes verse tomaat, plukjes peterselie
en citroenzeste.
ingrediënten - info
schelvis
selder
uien
wortelen
jonge prei
tomaten
knoflook
olijfolie
visfond
passata
vloeiende bloem
Schelvis is bij ons minder populair, maar ‘haddock’ wordt
in Engeland veel gegeten, gezouten, gerookt en vooral
verwerkt tot de nationale plat bij uitstek: de fish & chips.
Het visvlees is iets zachter dan kabeljauw. Dat betekent:
oppassen bij het bakken of bereiden in het algemeen.
Er is het hele jaar door aanvoer van schelvis, maar de
beste periode is van juli tot eind van het jaar. In dit recept
wordt het beestje geserveerd in een tomatensaus met
verschillende soorten verse tuinkruiden.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.