hertengehaktbrood
met gegrilde
pruimen
steranijspoeder
nootmuskaat
peper en zout
spruiten
aardappelen
wildfond
tuinkruiden
-bouillonblokje
cognac
rietsuikersiroop
gedroogde uitjes
reeham
peterselie
hertengehakt
room
oud brood
eieren
gedroogde pruimen
verse pruimen
uien
knoflook
boter
jeneverbessen
kruidnagelpoeder
maïszetmeel
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
meer recepten met wild:
Gebruik reeds gehakt hertenvlees of draai
ongeveer 750 g hertenstoofvlees door de
vleesmolen. Meng dit met in room geweekt en
uitgeknepen broodkruim en een tweetal
losgeklopte eieren. Voeg een twintigtal
gedroogde en gesnipperde, pitloze pruimen toe.
Snijd een ui in zeer fijne brunoise. Druk een
vijftal gepelde knoflookteentjes door de
lookpers. Stoof beiden samen in wat boter tot
de uisnippers glazig worden. Laat de bereiding
even afkoelen en meng ze dan met het
hertengehakt. Kruid naar smaak met
kruidnagelpoeder, steranijspoeder, gemalen
jeneverbessen, peper en zout.
Meng alles goed en maak een broodje van de
vleesmassa. Leg dit in een ovenschotel die je
vooraf met olijfolie ingevet hebt. Zet het broodje
vijf minuten onder een hete grill. Zet de grill uit
en stel de temperatuur van de oven in op
185°C. Laat het broodje 45 minuten braden.
Dek het daarna af, zet de oven uit, maar laat de
schotel nog een kwartiertje staan terwijl de oven
afkoelt.
Schoon de spruiten, snijd er een kruis in en
stoom ze gaar. Kook een paar aardappelen
gaar. Bak een gesnipperde ui glazig in een
pannetje met boter. Voeg alles samen. Meng
goed met een klont boter en wat room. Breng
op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Zet
de staafmixer in de pot en pureer tot een gladde
puree.
Maak een saus je door een bokaal wildfond te
laten inkoken met half zoveel room. Kruid met
een half blokje tuinkruidenbouillon en breng op
smaak met een half glas cognac. Bind de saus
met wat maïszetmeel opgelost in water.
Ontpit een paar pruimen, snijd ze in schijven en
marineer ze een half uurtje in rietsuikersiroop
gemengd met cognac. Laat de schijven
uitlekken en bak ze aan beide kanten in een
droge hete grillpan.
Op het bord. Een spiegel van saus, een paar
schijven gehaktbrood, een ring spruitjespuree
afgewerkt met gedroogde gehakte uitjes, een
paar sneedjes gescheurde gedroogde reeham.
Werk af met plukjes peterselie.