steranijspoeder
nootmuskaat
peper en zout
spruiten
aardappelen
wildfond
tuinkruiden
-bouillonblokje
Cognac
rietsuikersiroop
gedroogde uitjes
reeham
peterselie
hertengehaktbrood met gegrilde pruimen
ingrediënten - info
hertengehakt
room
oud brood
eieren
gedroogde pruimen
verse pruimen
uien
knoflook
boter
jeneverbessen
kruidnagelpoeder
maïszetmeel
Schoon de spruiten, snijd er een kruis in en stoom ze gaar.
Kook een paar aardappelen gaar. Bak een gesnipperde ui
glazig in een pannetje met boter. Voeg alles samen. Meng
goed met een klont boter en wat room. Breng op smaak met
nootmuskaat, peper en zout. Zet de staafmixer in de pot en
pureer tot een gladde puree.
Maak een saus je door een bokaal wildfond te laten inkoken
met half zoveel room. Kruid met een half blokje
tuinkruidenbouillon en breng op smaak met een half glas
cognac. Bind de saus met wat maïszetmeel opgelost in water.
Ontpit een paar pruimen, snijd ze in schijven en marineer ze
een half uurtje in rietsuikersiroop gemengd met cognac. Laat
de schijven uitlekken en bak ze aan beide kanten in een droge
hete grillpan.
Op het bord. Een spiegel van saus, een paar schijven
gehaktbrood, een ring spruitjespuree afgewerkt met
gedroogde gehakte uitjes, een paar sneedjes gescheurde
gedroogde reeham. Werk af met plukjes peterselie.
Gebruik reeds gehakt hertenvlees of draai ongeveer 750 g
hertenstoofvlees door de vleesmolen. Meng dit met in room
geweekt en uitgeknepen broodkruim en een tweetal losgeklopte
eieren. Voeg een twintigtal gedroogde en gesnipperde, pitloze
pruimen toe.
Snijd een ui in zeer fijne brunoise. Druk een vijftal gepelde
knoflookteentjes door de lookpers. Stoof beiden samen in wat
boter tot de uisnippers glazig worden. Laat de bereiding even
afkoelen en meng ze dan met het hertengehakt. Kruid naar
smaak met kruidnagelpoeder, steranijspoeder, gemalen
jeneverbessen, peper en zout.
Meng alles goed en maak een broodje van de vleesmassa. Leg
dit in een ovenschotel die je vooraf met olijfolie ingevet hebt. Zet
het broodje vijf minuten onder een hete grill. Zet de grill uit en
stel de temperatuur van de oven in op 185°C. Laat het broodje
45 minuten braden. Dek het daarna af, zet de oven uit, maar
laat de schotel nog een kwartiertje staan terwijl de oven afkoelt.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.