court bouillon
Hak de prei, wortelen, selder, uien en
knoflookteentjes grof. Doe al deze ingrediënten
in een kookpot met een kruidenbuiltje van
peterselie, laurier en tijm, samengebonden met
keukengaren.
Vul de pot tot ¾ met water en een paar glazen
witte wijn en breng aan de kook. Kruid met
peper en zout.
Laat een kwartiertje tot twintig minuten
sudderen. Zeef de bouillon.
Deze is nu klaar voor onmiddellijk gebruik of
kan koud ingevroren worden voor later. Wil je
iets meer smaak, laat de bouillon dan na het
zeven verder inkoken.
Court bouillon wordt onder meer gebruikt om
kreeft te koken. Je gebruikt deze bouillon ook
om vis te pocheren. Dan niet meer laten koken
wanneer de vis erin gaat.
Je kan afhankelijk van het beoogde
eindresultaat, meer aromaten toevoegen in de
eerste fase, zoals rozemarijn en koriander.
peterselie
tijm
laurier
zout
witte wijn
peper uit de molen
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
prei
wortel
selder
ui
knoflook