croque monsieur
uit de oven
Bekleed een ovenschaal met aluminiumfolie,
bestuif met olijfoliespray en leg daarop een
sneetje brood.
De opbouw hier is: sneetje brood ingeboterd,
een sneetje kaas zonder korst, bij voorkeur
belegen gouda of gruyère. Verder een sneetje
gekookte ham, weer een sneetje kaas en dek
af met opnieuw een sneetje brood waarvan de
bovenkant ingeboterd is. Dek af met een
hoopje geraspte Gruyère.
Leg de croques op een ovenrooster en zet die
12 tot 15 minuutjes in de oven voorverwarmd
op 220°C. Dat is al. Voor de presentatie kan je
alle kanten uit, eventueel met nog een
gemengd slaatje erbij, tomaatjes, augurkjes,
zilveruitjes, mayonaise en andere sausjes naar
keuze. .
belegen kaas
olijfoliespray
boter
gruyère
Recepten van soortgelijke croques:
Dit is een
vegetarische
croque
Een klassieker op
de Franse manier,
met een kaassaus.
De croque-monsieur is een klassiek Frans
gerecht dat voor het eerst verscheen in
1910 op het menu van "Le Bel Âge", een
café in Parijs. Er zijn verschillende verhalen
over de oorsprong van de naam. Een
populaire theorie is dat de eigenaar van het
café, Michel Lunarca, op een dag grapte dat
het vlees in de sandwich mensenvlees was,
wat leidde tot de naam "croque-monsieur".
Ondertussen is deze snack zo ingeburgerd
in onze Belgische eetgewoonten, dat we er
ook het label van ‘erfgoedgerecht’ aan
toekennen.
De meest banale snack ooit, zal je zeggen.
Fout natuurlijk, want ook met dit
basisrecept kan je alle culinaire kanten uit.
Een beetje hobbykok kan er zelfs een
topgerechtje van maken in een feestmenu,
als aperitiefhapje of warm voorgerecht.
Denk buiten de lijntjes met andere
broodsoorten of met net géén brood.
Gebruik bijvoorbeeld bloemkoolbroodjes.
Vul met vis, met fruit of met groenten.
Eén stelregel vind ik belangrijk: geef geen
centen uit aan de zogenaamde ‘croque-
machientjes’. Je hebt een oven, gebruik die.
creatief koken > erfgoedgerechten >
vlees
Kruimelpad
Selectie