Croque monsieur uit de oven

croque monsieur uit de oven

Bekleed een ovenschaal met aluminiumfolie, bestuif met olijfoliespray en leg daarop een sneetje brood. De opbouw hier is: sneetje brood ingeboterd, een sneetje kaas zonder korst, bij voorkeur belegen gouda of gruyère. Verder een sneetje gekookte ham, weer een sneetje kaas en dek af met opnieuw een sneetje brood waarvan de bovenkant ingeboterd is. Dek af met een hoopje geraspte Gruyère. Leg de croques op een ovenrooster en zet die 12 tot 15 minuutjes in de oven voorverwarmd op 220°C. Dat is al. Voor de presentatie kan je alle kanten uit, eventueel met nog een gemengd slaatje erbij, tomaatjes, augurkjes, zilveruitjes, mayonaise en andere sausjes naar keuze. .
De croque-monsieur is een klassiek Frans gerecht dat voor het eerst verscheen in 1910 op het menu van "Le Bel Âge", een café in Parijs. Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van de naam. Een populaire theorie is dat de eigenaar van het café, Michel Lunarca, op een dag grapte dat het vlees in de sandwich mensenvlees was, wat leidde tot de naam "croque-monsieur". Ondertussen is deze snack zo ingeburgerd in onze Belgische eetgewoonten, dat we er ook het label van ‘erfgoedgerecht’ aan toekennen. De meest banale snack ooit, zal je zeggen. Fout natuurlijk, want ook met dit basisrecept kan je alle culinaire kanten uit. Een beetje hobbykok kan er zelfs een topgerechtje van maken in een feestmenu, als aperitiefhapje of warm voorgerecht. Denk buiten de lijntjes met andere broodsoorten of met net géén brood. Gebruik bijvoorbeeld bloemkoolbroodjes. Vul met vis, met fruit of met groenten. Eén stelregel vind ik belangrijk: geef geen centen uit aan de zogenaamde ‘croque-machientjes’. Je hebt een oven, gebruik die.
belegen kaas olijfoliespray boter gruyère
Recepten van soortgelijke croques:
croque met zongedroogde tomaatjes croque madame
Dit is een vegetarische croque
Een klassieker op de Franse manier, met een kaassaus.
Creatief Koken de              passie kookvurige
toastbrood gekookte ham
print

croque monsieur

uit de oven

Bekleed een ovenschaal met aluminiumfolie, bestuif met olijfoliespray en leg daarop een sneetje brood. De opbouw hier is: sneetje brood ingeboterd, een sneetje kaas zonder korst, bij voorkeur belegen gouda of gruyère. Verder een sneetje gekookte ham, weer een sneetje kaas en dek af met opnieuw een sneetje brood waarvan de bovenkant ingeboterd is. Dek af met een hoopje geraspte Gruyère. Leg de croques op een ovenrooster en zet die 12 tot 15 minuutjes in de oven voorverwarmd op 220°C. Dat is al. Voor de presentatie kan je alle kanten uit, eventueel met nog een gemengd slaatje erbij, tomaatjes, augurkjes, zilveruitjes, mayonaise en andere sausjes naar keuze. .
belegen kaas olijfoliespray boter gruyère
De croque-monsieur is een klassiek Frans gerecht dat voor het eerst verscheen in 1910 op het menu van "Le Bel Âge", een café in Parijs. Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van de naam. Een populaire theorie is dat de eigenaar van het café, Michel Lunarca, op een dag grapte dat het vlees in de sandwich mensenvlees was, wat leidde tot de naam "croque-monsieur". Ondertussen is deze snack zo ingeburgerd in onze Belgische eetgewoonten, dat we er ook het label van ‘erfgoedgerecht’ aan toekennen. De meest banale snack ooit, zal je zeggen. Fout natuurlijk, want ook met dit basisrecept kan je alle culinaire kanten uit. Een beetje hobbykok kan er zelfs een topgerechtje van maken in een feestmenu, als aperitiefhapje of warm voorgerecht. Denk buiten de lijntjes met andere broodsoorten of met net géén brood. Gebruik bijvoorbeeld bloemkoolbroodjes. Vul met vis, met fruit of met groenten. Eén stelregel vind ik belangrijk: geef geen centen uit aan de zogenaamde ‘croque- machientjes’. Je hebt een oven, gebruik die.
toastbrood gekookte ham
INGREDIËNTEN BEREIDING INFO @ RECEPT print recept print print print recept recept
Hoeveelheden van ingrediënten worden slechts vermeld als het écht nodig is. Zelf de juiste keuzes maken bij de uitvoering van een recept, met jouw passie voor het kookvuur, dat is creatief koken !
selectie:
kruimelpad
de              passie Creatief Koken kookvurige