Lohikeitto betekent in het Fins ‘zalmsoep’. Er zijn twee versies: de traditionele ‘perinteinen lohikeitto’, op basis van water met room of de ‘täyteläinen lohikeitto’ (rijke zalmsoep). Deze heeft als basis melk met room. Ik heb een beetje vals gespeeld en gebruik visbouillon met room als basis. Niet ongebruikelijk, want zo vind je wel meer recepten. De vaste ingrediënten voor deze soep zijn: verse zalm, aardappelen, prei en wortelen. Bizarre variant: je kan uien erbij doen, maar dan zonder prei (!). Die Finnen toch! De soep heeft soortgelijken in alle Scandinavische landen. In Zweden heet de soep Laxsoppa. En er is ook de Norsk fiskesuppe uit Bergen in Noorwegen die er sterk op lijkt. Ik veronderstel dat ze allemaal even lekker zijn, deze buikvullende maaltijdsoepjes.

lohikeitto - Finse zalmsoep

wortelen visbouillon room peper en zout dille
Voorbereiding. Schil de aardappelen en verdeel ze in vier of meer grote stukken. Rasp een paar dikke wortelen en snijd ze in stukken van een tweetal centimeter lang. Kuis een tweetal preistaven en snijd ze ook in stukken van dezelfde lengte. Pluk een handvol dilleblaadjes van de stengels. Maak een stevige visbouillon of gebruik een kant-en-klaar alternatief. Bereiding. Breng een litertje visbouillon aan de kook met een flesje kookroom. Schep er de aardappelen, prei en wortelen bij. Verlaag het vuur en laat de groenten een kwartiertje sudderen. Snijd ondertussen de verse zalm in grote stukken. Haal het vel eraf en verwijder eventuele graatjes. Breng de groentebereiding onder het kookpunt. Leg de zalm in de pot en pocheer een vijftal minuutjes. Op het bord. Schep vis en groenten uit de soep op de borden. Overgiet ze daarna met de soep. Werk af met plukjes dille.
Lohikeitto - Finse zalmsoep
Variant. Tot zover de ‘officiële’ bereidingswijze. Ik heb het nét iets anders gedaan. Groenten en aardappelen heb ik vooraf gestoomd. Twintig minuutjes op 120°C. Ondertussen werd de zalm gepocheerd in de gekookte visbouillon met room. Haal dan de vismoten eruit en dek ze af. Bind de saus met wat vloeiende bloem opgelost in water. Snipper de helft van de plukjes dille fijn en roer dit door de soep. Schep er nu alle ingrediënten bij, roer om en laat de soep nog een paar minuutjes staan om de smaken te mengen en de bereiding op serveertemperatuur te brengen. Werk ook af met de rest van de plukjes dille.
verse zalm aardappelen prei
Creatief Koken de              passie kookvurige
print

lohikeitto

Finse zalmsoep

Lohikeitto betekent in het Fins ‘zalmsoep’. Er zijn twee versies: de traditionele ‘perinteinen lohikeitto’, op basis van water met room of de ‘täyteläinen lohikeitto’ (rijke zalmsoep). Deze heeft als basis melk met room. Ik heb een beetje vals gespeeld en gebruik visbouillon met room als basis. Niet ongebruikelijk, want zo vind je wel meer recepten. De vaste ingrediënten voor deze soep zijn: verse zalm, aardappelen, prei en wortelen. Bizarre variant: je kan uien erbij doen, maar dan zonder prei (!). Die Finnen toch! De soep heeft soortgelijken in alle Scandinavische landen. In Zweden heet de soep Laxsoppa. En er is ook de Norsk fiskesuppe uit Bergen in Noorwegen die er sterk op lijkt. Ik veronderstel dat ze allemaal even lekker zijn, deze buikvullende maaltijdsoepjes.
Voorbereiding. Schil de aardappelen en verdeel ze in vier of meer grote stukken. Rasp een paar dikke wortelen en snijd ze in stukken van een tweetal centimeter lang. Kuis een tweetal preistaven en snijd ze ook in stukken van dezelfde lengte. Pluk een handvol dilleblaadjes van de stengels. Maak een stevige visbouillon of gebruik een kant-en- klaar alternatief. Bereiding. Breng een litertje visbouillon aan de kook met een flesje kookroom. Schep er de aardappelen, prei en wortelen bij. Verlaag het vuur en laat de groenten een kwartiertje sudderen. Snijd ondertussen de verse zalm in grote stukken. Haal het vel eraf en verwijder eventuele graatjes. Breng de groentebereiding onder het kookpunt. Leg de zalm in de pot en pocheer een vijftal minuutjes. Op het bord. Schep vis en groenten uit de soep op de borden. Overgiet ze daarna met de soep. Werk af met plukjes dille.
wortelen visbouillon room peper en zout dille
verse zalm aardappelen prei
INGREDIËNTEN BEREIDING
Hoeveelheden van ingrediënten worden slechts vermeld als het écht nodig is. Zelf de juiste keuzes maken bij de uitvoering van een recept, met jouw passie voor het kookvuur, dat is creatief koken !
INFO @ RECEPT print recept print print print recept recept De meeste ingrediënten in dit recept zijn het hele jaar door beschikbaar. Hier wordt van sommige vermeld wanneer ze op hun best zijn.  seizoensgebonden producten: 01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06 wilde zalm
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
meer recepten met zalm:
de              passie Creatief Koken kookvurige