Norsk fiskesuppe
Verdeel het kabeljauwhaasje in moten van een
paar centimeter dikte. Snijd de gerookte zalm in
repen. Kuis alle groenten. Snijd een ui in
halvemaantjes en een venkel op schijfjes. Snijd
een wortel in blokjes. Snijd een preistaaf in
ringen, maar hou een mooi stuk van het wit
apart. Leg dit in de koelkast tot gebruik. Hak
verse peterselie. Maak een visbouillon.
Stoof de venkel, ui, prei en wortel en selder in
boter. Giet er visbouillon bij. Breng aan de
kook en verlaag het vuur. Laat sudderen tot de
groenten gaar zijn. Verlaag het vuur tot onder
het kookpunt. Laat de kabeljauw erin pocheren
maar zorg ervoor dat de bereiding niet meer
kookt.
Haal de vis uit de soep en bewaar op
temperatuur. Roer enkele eetlepels zure room
door de soep. Meng een tweetal eidooiers met
een paar eetlepels soep. Giet deze liaison
onder voortdurend roeren bij de warme, maar
niet kokende soep. Leg de vismoten terug en
breng alles op temperatuur om op te dienen.
wortel
selder
visbouillon
zure room
eieren
peterselie
peper en zout
Eigenlijk is dit een versie van de Bergens
fiskesuppe. Bergen in Noorwegen uiteraard
en niet in ons eigen Henegouwen. Het
verschil met de meer algemene Noorse
vissoep is dat er meer groenten in verwerkt
worden, zoals selderij en wortelen. Hoewel,
dit is alweer zo een gerecht met evenveel
varianten als gezinskoks… Wel één
constante: er zit altijd kabeljauw en zalm in.
Haal het stukje preiwit uit de koelkast en snijd
het in flinterdunne ringetjes. Schep de soep in
borden, leg in het midden een moot kabeljauw
en daarnaast de gerookte zalm. Werk af met
gehakte peterselie en de krokante
preiringetjes.