De saus. Breng een halve liter rode wijn aan
de kook. Voeg twee eetlepels vleesextract en
evenveel rode balsamico toe. Kruid met een
mespuntje kaneelpoeder en evenveel
kruidnagelpoeder. Breng op smaak met een
paar eetlepels bruine suiker. Laat de saus
inkoken tot meer dan de helft.
Breng verder op smaak met één of meer van
de toegevoegde ingrediënten. Bind de saus
met een beetje vloeiende bloem opgelost in
rode wijn. Het resultaat is een dikke stroperige
saus.
De groenten. Snijd een wortel in dunne repen
met een dunschiller. Besprenkel met wat witte
balsamico en stoom de reepjes gaar in een
minuutje in de microgolfoven.
rode balsamico
bruine suiker
kaneelpoeder
kruidnagelpoeder
vloeiende bloem
boter
olijfolie
peper en zout
zalm in rode
wijnsaus met
wortelen en prei
Dit Franse recept met de unieke combinatie
van rode wijnsaus en zalm, werd voor het
eerst gepubliceerd in 1656. De auteur was
Pierre De Lune, een kok in dienst van de
hertogin van Orléans. Behalve de toevoeging
van balsamico en vleesextract, benadert dit
recept voor de saus vrij goed het origineel.
Aarzel je toch nog om het uit te proberen,
bedenk dan dat de combinatie van zure en
zoete smaken deze saus vrij dicht in de
buurt brengt van de Japanse en Chinese
sausjes die je beter kent.
Snijd een stuk preigroen op ringen. Stoom die
eveneens gaar in een minuutje. Ze mogen nog
wat beet hebben. Snijd een stuk preiwit in
dunne sliertjes. Frituur ze in een pannetje in
wat olijfolie tot ze goed krokant zijn.
Bak de zalmmoten een viertal minuutjes aan
elke kant in een beetje olijfolie en kruid met
peper en zout.
Op het bord. Begin met een spiegel van de
saus. Schik daarnaast een hoopje preiringetjes.
Leg er een zalmmoot op. Werk af met
gestoomde wortellinten en krokante
preireepjes. Leg er nog een paar plukjes
peterselie bovenop.
Dien op met gebakken krieltjes, maar dat hoeft
zelfs niet als je dit bordje als voorgerecht
serveert.
zalmmoten
prei
wortelen
rode wijn
vleesextract
(OXO of
gelijksoortig)
peterselie
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
meer recepten met zalm: