rookplankjes
zalmmoten met vel
volle room
boter
eieren
witte wijn
ingrediënten - info
mierikswortel
uit een potje
verse dille
witte asperges
peper en zout
In de keuken
Maak eerst een mousselinesaus. Klop daarvoor 1 ½ dl volle
room half op en zet die even koel weg. Maak geklaarde boter
van 250 g roomboter. Klop 3 eidooiers met evenveel witte
wijn met de garde au bain-marie tot een schuimige saus.
Voeg de geklaarde boter met kleine scheutjes toe. Blijf
voortdurend opkloppen tot je een goed gebonden saus hebt.
Kruid met peper en zout.
Maak van deze hollandaise een mousseline door er de koude
room door te spatelen. Werk verder af tot mierikswortelsaus,
door er twee eetlepels geraspte mierikswortel (uit een potje)
door te roeren, samen met een handvol fijngesnipperde dille.
Schil de asperges en stoom ze gaar in een paar minuutjes,
afhankelijk van hoe dik ze zijn.
Op de barbecue
Week vooraf de cederhouten rookplankjes minstens één uur in
water. Breng de barbecue op temperatuur (ongeveer 175°C)
en leg de plankjes op het rooster. Sluit het deksel.
Als de plankjes na een paar minuutjes beginnen te roken,
draai je ze om er leg je er de zalmmoten op, met de velkant op
de plank. Sluit het deksel en laat 20 minuten garen op
constante temperatuur.
Op het bord
Een stukje gerookte zalm, een maar asperges en daarover de
saus. Werk af met wat plukjes peterselie.
zalm op de rookplank met mierikswortelsaus
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.