zalm gevuld met
aspergepuree
in Vlaamse stijl
witte wijn
azijn
zalmmoten
olijfoliespray
boter
paneermeel
gerookte zalm
waterkers
grijze garnaaltjes
Aspergepuree. Schil de asperges grondig en
snijd de harde uiteinden eraf. Stoom ze gaar in
20 minuten op 110°C in de keukenmachine of
stoomoven. Voeg een 20 cl room toe en pureer
met een staafmixer. Meng met een paar
eetlepels aardappelpureepoeder tot de
gewenste pureedikte bereikt is. Breng op
smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Hollandaise met kruidenboter. Klop 3
eidooiers los in 20 cl witte wijn en een flinke
scheut witte balsamico. Voeg lepelgewijs
gesmolten kruidenboter toe. Blijf kloppen met
de garde tot een gebonden saus.
Gepocheerde eitjes. Vul een kookpot met
water gemengd met azijn, in een verhouding
van 1 op 5. Ofwel gebruik je de bijzonder
handige pocheerzeefjes, ofwel kieper je de
eitjes voorzichtig in het kolkende, maar niet
meer kokende azijnwater. Laat 6 minuten
pocheren, zonder koken dus.
De zalmmoten. Bestuif de bodem van een
vispannetje met olijfoliespray. Leg daarin een
zalmmoot. Kruid met peper en zout. Bestuif
ook de bovenkant met olie. Vul de buikholte
van de zalmmoten met aspergepuree. Leg er
een flinke klont boter bovenop. Dek af met een
laagje paneermeel. Zet de pannetjes 20
minuten in een voorverwarmde oven op 185°C.
zet de laatste minuten even de ovengrill aan.
Het leuke aan de hobby van hobbykoks is,
dat je af en toe redelijk originele receptjes
kan ‘uitvinden’. Natuurlijk altijd gebaseerd
op bestaande technieken en recepturen.
Neem nu deze zalmschotel. Er zit zowat
alles in wat je kan verwachten bij ‘asperges
op Vlaamse wijze’, maar toch héél anders.
Pffft, zelf uitproberen en bijsturen zou ik
zeggen. Ik kopieer ook nooit het werk van
anderen, tenzij onbewust en anders vermeld
ik het hier.
Op het bord. Haal de schoteltjes uit de oven en
laat even afkoelen. Giet de
kruidenboterhollandaise rond de vismoot. Leg
een gepocheerd eitje bovenop de moot. Werk
verder af met snippers gerookte zalm, gepelde
grijze garnaaltjes en waterkers.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
meer recepten met zalm:
witte asperges
culinaire room
aardappelpuree-
poeder
nootmuskaat
peper en zout
kruidenboter
eieren
witte balsamico