Portoroomsaus. Breng gelijke hoeveelheden
wildfond en rode Portowijn aan de kook. Leg
er een metalen theebuiltje met geplette
jeneverbessen en een paar stukjes kruidnagel
bij. Laat een minuutje of tien zacht koken. Giet
er een paar flinke scheuten volle room bij, roer
goed om en laat verder inkoken. Verwijder het
theebuiltje en bind de saus met wat maïzena
opgelost in water. Rasp er een reepje pure
chocolade over de saus en roer om.
wildfond
pure chocolade
gedroogde dadels
verse vijgen
witloofboter
kristalsuiker
aardappelkroketjes
Dadelsalsa. Verwijder de pitten uit een pakje
dadels van ongeveer 200 g of koop reeds
ontpitte dadels. Neem een klein kookpannetje,
snipper er de dadels in en zet ze nét onder met
porto. Laat op z’n minst een kwartiertje
sudderen en onafgedekt. Zet er dan de
handmixer in en pureer tot een stevige pasta.
De vijgen. Kies rijpe exemplaren en kerf ze in
vier partjes, die onderaan nog wel
samenhangen. Zet de vijgen in een oven op
85°C tot verder gebruik.
Andere bereidingen. Stoom de
witloofstronkjes kort en bak ze rondom
goudbruin in een pannetje met boter. Strooi er
een eetlepel kristalsuiker over om ze snel te
laten karamelliseren.
Bak de everzwijnsteaks 3 minuten aan beide
zijden in een pan met bruisende boter. Giet er
een half glas water bij, dek de pan af en laat
nog 10 minuutjes staan op laag vuur. Laat
vervolgens 15 minuten rusten af het vuur. Snijd
de steaks indien gewenst in schijven voor het
opdienen.
Op het bord. Een spiegel van portoroomsaus,
de everzwijnsteaks, een paar eetlepels
dadelsalsa met daarop als een torentje
gestapeld, een paar warme verse vijgen. Leg er
een paar witloofstronkjes en een tweetal
kroketjes bij en smakelijk.
everzwijn
in portosaus
met vijgen
en dadelsalsa
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.