everzwijn in portosaus met vijgen en dadelsalsa
wildfond
pure chocolade
gedroogde dadels
verse vijgen
witloofboter
kristalsuiker
aardappelkroketjes
Dadelsalsa. Verwijder de pitten uit een pakje dadels van
ongeveer 200 g of koop reeds ontpitte dadels. Neem een klein
kookpannetje, snipper er de dadels in en zet ze nét onder met
porto. Laat op z’n minst een kwartiertje sudderen en
onafgedekt. Zet er dan de handmixer in en pureer tot een
stevige pasta.
De vijgen. Kies rijpe exemplaren en kerf ze in vier partjes, die
onderaan nog wel samenhangen. Zet de vijgen in een oven
op 85°C tot verder gebruik.
Andere bereidingen. Stoom de witloofstronkjes kort en bak
ze rondom goudbruin in een pannetje met boter. Strooi er een
eetlepel kristalsuiker over om ze snel te laten karamelliseren.
Bak de everzwijnsteaks 3 minuten aan beide zijden in een pan
met bruisende boter. Giet er een half glas water bij, dek de
pan af en laat nog 10 minuutjes staan op laag vuur. Laat
vervolgens 15 minuten rusten af het vuur. Snijd de steaks
indien gewenst in schijven voor het opdienen.
Op het bord. Een spiegel van portoroomsaus, de
everzwijnsteaks, een paar eetlepels dadelsalsa met daarop
als een torentje gestapeld, een paar warme verse vijgen. Leg
er een paar witloofstronkjes en een tweetal kroketjes bij en
smakelijk.
Portoroomsaus. Breng gelijke hoeveelheden wildfond en
rode Portowijn aan de kook. Leg er een metalen theebuiltje
met geplette jeneverbessen en een paar stukjes kruidnagel bij.
Laat een minuutje of tien zacht koken. Giet er een paar flinke
scheuten volle room bij, roer goed om en laat verder inkoken.
Verwijder het theebuiltje en bind de saus met wat maïzena
opgelost in water. Rasp er een reepje pure chocolade over de
saus en roer om.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.