Hak de uien, wortelen, prei en selder grof. 
  Halveer een bol ongepelde knoflook 
  horizontaal. Gebruik er één helft van. Snijd een 
  lap gerookt spek in reepjes. Bak de 
  spekreepjes in een droge antikleefpan. Was het 
  bloed van de karkassen en botten. Maak een 
  kruidentuiltje met keukengaren van peterselie, 
  tijm, rozemarijn en laurier.
  Leg de karkassen en botten in een 
  ovenschotel. Laat ze een kwartiertje kleuren in 
  een hete oven op 220°C. Leg ze daarna in een 
  soepketel en vul aan met water tot ze volledig 
  ondergedompeld zijn. Doe er de gebakken 
  spekjes bij en giet er nog een paar glazen rode 
  wijn bij. Breng aan de kook, verminder het vuur 
  en laat sudderen tegen het kookpunt aan. 
  Verwijder de onreinheden met een 
  schuimspaan. 
  Als er geen nieuwe smurrie komt bovendrijven, 
  voeg je de voorgesneden groenten en het 
  kruidentuiltje toe. Kruid bij met gekneusde 
  jeneverbessen, een paar stuks kruidnagel, een 
  eetlepel geplette zwarte peperbolletjes en een 
  beetje foelie. Zout toevoegen is niet echt nodig, 
  daar zorgen de spekjes voor.
  Houd de bouillon één tot twee uur tegen het 
  kookpunt aan. Het mag langer, maar in principe 
  zijn op dat punt alle smaakstoffen uit de 
  groente en beenderen opgelost in de bouillon. 
 
 
  rode wijn
  foelie
  peterselie
  laurier
  tijm
  rozemarijn
  jeneverbessen
  kruidnagel
  peperkorrels
 
 
  
wildbouillon
 
 
  
wildfond
 
 
 
 
   
 
 
  Verwijder met een schuimspaan de vaste inhoud 
  van de ketel en giet de bouillon door een zeef die 
  bedekt is met een vochtige neteldoek.
  Laat de bouillon volledig afkoelen, bijvoorbeeld 
  een nachtje in de koeling en verwijder dan het 
  vetlaagje.
 
 
  Nu kan je kiezen: de bouillon is klaar voor 
  gebruik, maar voor een krachtige wildfond je 
  kan hem ook onafgedekt een paar uur laten 
  inkoken voor een sterkere smaak.
 
  
  
  
 
  Hoeveelheden
  van
  ingrediënten
  worden 
  slechts
  vermeld
  als
  het
  écht
  nodig
  is.
  
  Zelf 
  de
  juiste
  keuzes
  maken
  bij
  de
  uitvoering 
  van
  een
  recept,
  met
  jouw
  passie
  voor
  het 
  kookvuur, dat is 
  creatief koken
  !
 
 
   
 
  
  
 
 
 
 
  kruimelpad:
 
 
 
   
 
 
   
 
  
 
  wortel
  selder
  prei
  ui
  knoflook
  gerookt spek
  wildkarkassen
  kalfsbotten