ingrediënten - info
wortel
selder
ui
gerookt spek
wildkarkassen
kalfsbotten
Hak de ui, wortel en selder grof. Snijd het gerookt spek in
reepjes. Was het bloed van de karkassen en botten en bak ze
aan in boter samen met het spek.
Maak een kruidentuiltje met keukengaren van peterselie, tijm
en laurier. Voeg dit met de ui, wortel en selder toe. Leg alle
ingrediënten met de karkassen en botten in een diepe
kookpot. Vul aan met water en optioneel met een paar glazen
rode porto tot alles ondergedompeld is.
Kruid met foelie, geplette jeneverbessen, kruidnagel, peper uit
de molen en zout. Breng aan de kook en laat daarna zachtjes
sudderen. Schuim af zolang er resten of vet bovendrijven.
Laat onafgedekt één tot twee uur trekken op gematigd vuur.
Giet de bouillon door een puntzeef. Deze is nu klaar voor
onmiddellijk gebruik. Je kan hem ook afgekoeld bewaren of
invriezen.
wildbouillon - wildfond
Voor een wildfond laat je de gezeefde bouillon nog eens twee
à drie uur inkoken. De smaak is dan veel krachtiger.
wildbouillon
wildfond
boter
rode porto
foelie
peterselie
laurier
tijm
Jeneverbessen
kruidnagel