sinaasappel
gedroogde veenbessen
jeneverbes
kruidnagels
foelie
gedroogde peterselie
vloeiende bloem
platte peterselie
clementines
peper en zout
tajine van jong everzwijn
ingrediënten - info
everzwijnstoofvlees
wildfond
uien
knoflook
wortelen
rode wijn
kastanjes
oregano
kerstomaten uit blik
Heb je een elektrische tajine, zet de timer dan op 3 uur. In de
oven: zet de gewone tajine van keramiek of aardewerk in een
koude oven en stel in op 3 uur op 185°C. In dit geval wel af en
toe controleren of het vlees gaar is, maar niet over-gaar.
Afwerking. Leg een kwartiertje voor het einde van de kooktijd
de gesneden clementines bovenop de bereiding in de tajine.
Net voor het opdienen: decoreer met wat blaadjes platte
peterselie.
Zet de tajine op midden tafel op een verwarmplaat en vul als
gastheer of -dame de borden van je tafelgenoten. Je kan er
brood, couscous of gebakken aardappeltjes bij serveren.
Voorbereiding. Snijd de uien in halvemaantjes. Snijd de
wortelen op dikke schijven. Pel en plet een halve bol
knoflookteentjes. Gebruik voorgegaarde kastanjes en stamp
ze met een vleeshamer in niet te kleine stukken. Bak de
kastanjes in boter. Pers vers sinaasappelsap. Schil de
clementines en snijd ze op schijven.
Dep het stoofvlees droog met keukenpapier. Wentel ze in
vloeiende bloem en schud ze af. Bak het vlees rondom bruin
in een pan met bruisende boter.
Bereiding. Vul de tajine met het aangebakken stoofvlees, de
gesneden uien, geplet knoflook en wortelschijfjes, de
gebakken kastanjes, een handvol gedroogde veenbessen en
kerstomaatjes uit blik. Het mogen ook verse zijn. Voeg in dat
geval een paar eetlepels tomatenpuree toe.
Giet er in gelijke hoeveelheden wildfond, rode wijn en
sinaasappelsap bij en vul de tajine tot één derde van de rand.
Kruid met geplette jeneverbessen een paar stuks kruidnagel,
foelie, oregano, gedroogde peterselie, peper en zout.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.