lotte
met lamsoor en
Oosterscheldekreeft
We gaan er niet flauw over doen.
Oosterscheldekreeft is gewoon de lekkerste
kreeftensoort. Punt. Ik kan niet uitleggen of
bewijzen waarom. Dat is een persoonlijke
ervaring en die moet je -uiteraard- zelf
meemaken.
Het seizoen loopt van maart tot juli. Buiten
deze periode mag de Oosterscheldekreeft
nog wel aangeboden worden in restaurants,
zolang de voorraad in hun homarium strekt.
Maak eerst de venkelpuree: hak een venkel in
grove stukken, prei in ringen en ui in wiggen.
Stoof de venkel en de prei 6 minuten in de
microgolfoven, afgedekt zonder water. Het kan
ook in de stoomoven.
Fruit ondertussen de ui in boter. Voeg de
venkel en prei toe en laat de groenten een paar
minuten sudderen. Breng op smaak met peper
en zout.
Voeg dan een beetje room toe en evenveel
groentebouillon. Laat de inkoken. Neem van
het vuur en pureer. Voeg nu verse
dragonblaadjes toe (niet laten meekoken).
De lotte bak je eerst een paar minuten in
olijfolie in een pan met wat peper en zout. Doe
het visje dan in een ovenschotel en zet nog 8 à
10 minuten in een voorverwarmde oven op
185°C. Daarna afgedekt warm houden.
De kreeft moet je eerst vers koken in court
bouillon. Laat afkoelen tot lauw en haal het
vlees uit de schaal. Bak het gehalveerde
staartstuk in geklaarde boter en zet afgedekt
warm weg.
Lamsoor is eenvoudig te prepareren: gewoon
in een hete pan met boter laten slinken.
Dresseren kan met een gepocheerd eitje,
foreleitjes, een takje koriander, gepelde grijze
garnaaltjes, gesnipperde lente-uitjes en
peterselie. Giet er desgewenst de rest van de
geklaarde boter over.
dragon
olijfolie
kreeft
court bouillon
lamsoor
ei
foreleitjes
koriander
grijze garnaaltjes
lente-ui
peterselie