skrei met venkelpuree en zoete aardappel
Leg de vismoten in een ovenschotel en overgiet met olijfolie
en kruid met peper, zout en gedroogde dille.
Laat afhankelijk van de dikte van de moten, ongeveer 30 à 45
minuten garen in een voorverwarmde oven op 110°C.
Controleer regelmatig de garing.
Links op het bord een venkelpuree. Snijd de venkel in repen
en blancheer die. Laat uitlekken en bak ze in een pan met
boter en een gesnipperde sjalot. Pureer en breng op smaak.
Rechts op de foto een puree van zoete aardappelen. Schil
en kook ze tot ze gaar zijn. Sauteer gesneden ui en knoflook
in wat boter tot de ui bijna kleurt. Mix beide bereidingen in de
blender met een scheutje kippenbouillon. Breng op smaak
met nootmuskaat, peper en zout.
Skrei is een kabeljauwsoort die leeft ten noorden van
Noorwegen in zeer koud water.
Om te paaien en kuit te schieten zakken ze één keer per
jaar af naar de Lofoten, waar ze opgewacht worden door
de vissers.
Meestal begint de vangst in januari. De vangstquota zijn
zeer strikt en ‘op is op’. Dat betekent dat de periode
waarin skrei in de winkel ligt in principe tot april loopt,
tenzij het quotum vroeger bereikt wordt.
Boven op de foto, in de pan gefrituurde spinazie in een
weinig olijfolie. Werk af met grof zeezout.
Op de vismoot een plukje preischeuten met
aardappelwafeltjes. Snijd een kleine aardappel met de
mandoline in chips met een ruitvorm en bak die in de
frituurpan zoals frietjes.
Het gerechtje is hier afgewerkt met een botersausje en
gepelde groene tomatenblokjes.
ui
knoflook
kippenbouillon
nootmuskaat
spinazie
olijfolie
preischeuten
aardappelen
tomaat
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.