skrei met
venkelpuree en
zoete aardappel
Skrei is een kabeljauwsoort die leeft ten
noorden van Noorwegen in zeer koud water.
Om te paaien en kuit te schieten zakken ze
één keer per jaar af naar de Lofoten, waar ze
opgewacht worden door de vissers.
Meestal begint de vangst in januari. De
vangstquota zijn zeer strikt en ‘op is op’. Dat
betekent dat de periode waarin skrei in de
winkel ligt in principe tot april loopt, tenzij
het quotum vroeger bereikt wordt.
Leg de vismoten in een ovenschotel en
overgiet met olijfolie en kruid met peper, zout
en gedroogde dille.
Laat afhankelijk van de dikte van de moten,
ongeveer 30 à 45 minuten garen in een
voorverwarmde oven op 110°C. Controleer
regelmatig de garing.
Links op het bord een venkelpuree. Snijd de
venkel in repen en blancheer die. Laat
uitlekken en bak ze in een pan met boter en
een gesnipperde sjalot. Pureer en breng op
smaak.
Rechts op de foto een puree van zoete
aardappelen. Schil en kook ze tot ze gaar zijn.
Sauteer gesneden ui en knoflook in wat boter
tot de ui bijna kleurt. Mix beide bereidingen in
de blender met een scheutje kippenbouillon.
Breng op smaak met nootmuskaat, peper en
zout.
Boven op de foto, in de pan gefrituurde
spinazie in een weinig olijfolie. Werk af met
grof zeezout.
Op de vismoot een plukje preischeuten met
aardappelwafeltjes. Snijd een kleine
aardappel met de mandoline in chips met een
ruitvorm en bak die in de frituurpan zoals
frietjes.
Het gerechtje is hier afgewerkt met een
botersausje en gepelde groene
tomatenblokjes.
ui
knoflook
kippenbouillon
nootmuskaat
spinazie
olijfolie
preischeuten
aardappelen
tomaat