skrei uit de oven
in tomatensaus
De tomatensaus. Snijd de uien in een fijne
brunoise. Plet een paar knoflookteentjes. Fruit
beiden in wat olijfolie. Voeg een fles passata en
een glas witte wijn toe. Verrijk de saus met
verse basilicum- en salieblaadjes. Kruid met
geritste tijm en een paar draaien uit de
pepermolen. Voeg naar smaak ansjovisextract
toe of bij gebrek daaraan een tweetal
ansjovisfilets uit blik of een bokaal, met een
beetje van hun olie.
Laat de saus een tiental minuutjes sudderen.
Druk ze daarna door een fijne zeef. Voeg een
half glas room toe, meng goed en breng de
saus terug op temperatuur.
De skrei. Hier werd gebruik gemaakt van een
diepvriesproduct. Daarvoor was 25 minuten
oventijd op 200°C nodig om de moten te garen.
Gebruik je verse skrei, verminder dan de
oventijd. Controleer regelmatig met een priem
of de vis binnenin gaar is.
Andere ingrediënten. Was en snijd een paar
aardpeertjes in schijfjes van een halve
centimeter. Frituur ze net zoals gewone
aardappelchips: 3 ½ minuut op 150°C, laat
afkoelen tot kamertemperatuur en dan terug
een paar minuutjes frituren op 180°C tot ze
mooi goudbruin en knapperig zijn.
basilicum
salie
kappertjes
olijfoliespray
peterselie
witte wijn
olijfolie
suiker
peper en zout
tijm
room
Open een blik kerstomaatjes, giet de inhoud in
een glazen potje en breng afgedekt op
temperatuur in de microgolfoven. Laat een
paar eetlepels kappertjes uitlekken. Kuis een
paar lente-uitjes. Halveer ze, besproei met
olijfoliespray en leg ze in een hete grillpan.
Draai ze om als het grillpatroon ontstaat. Draai
om, dek af met aluminiumfolie en laat op laag
nog wat verder garen tot gebruik.
Op het bord. Leg een spiegel van
tomatensaus. Spreid een paar stukjes lente-ui
uit. Leg daarop een vismoot. Brand de
bovenkant van de vis af met een
flambeerbrandertje. Decoreer met uitgelekte
kerstomaatjes, kappertjes, aardpeerchips en
plukjes peterselie.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
skrei
uien
kerstomaatjes uit blik
passata
knoflook
ansjovisconcentraat
aardpeer
lente-uitjes