everzwijngebraad met aardpeerpuree
Het gebraad van everzwijn is sous vide gegaard (hier 4 uur
op 85°C, maar de gaartijd is afhankelijk van van de grootte
van het gebraad).
ingrediënten - info
everzwijngebraad
truffelolie
paddenstoelen
paarse spruitjes
mini groene kool
Luikse siroop
tomatenconcentraat
postelein
Aardpeerpuree:
aardperen
uien
knoflook
kippenbouillon
nootmuskaat
boter
peper & zout
Aardpeerpuree: schil en kook de aardperen tot ze gaar zijn.
Fruit gesneden ui en knoflook in wat boter tot de ui bijna
kleurt. Mix beide bereidingen in de blender met een scheutje
kippenbouillon. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en
zout.
Bloemkoolkroketten: kook de bloemkoolroosjes in water.
Giet af en laat de roosjes nog op zeer laag vuur uitdampen.
Hoe droger, hoe beter. Mix met de handmixer tot een fijne
puree met 1 el boter en 1 ei. Voeg amandelmeel en
parmezaanse kaas toe in een verhouding van ¼ tot ¾ kool.
Het deeg moet vast zijn. Vorm met de hand ronde kroketjes en
haal die door de bloem, losgeklopt ei en paneermeel. Laat ze
een paar uur in de frigo opstijven en bak ze dan goudbruin in
de frituurpan op 160°C.
Wildsaus met Luikse siroop: snijd de groenten fijn en bak
ze samen in boter. Voeg wildfond, rode wijn en specerijen
toe en laat inkoken. Zeef de saus en voeg een paar lepels
perensiroop en een eetlepel tomatenconcentraat toe. Laat
nog even doorkoken en bind de saus indien nodig.
Op het bord: het vlees wordt gepresenteerd op een bed
van aardpeerpuree, met linksboven bloemkoolkroketjes,
rechtsboven in truffelolie gebakken paddenstoelen,
onderaan paarse Brusselse spruiten en links een mini
groene kool. De afwerking gebeurt met verse postelein.
Aardpeer werd omstreeks 1600 ingevoerd in
Europa. Het knolletje is een typische
wintergroente die gedijt in onze
moestuintjes. Twee vierkante meter zou
gemakkelijk 10 Kg aardpeer opleveren.
Bloemkoolkroketten:
bloemkool
melk
boter
eieren
parmezaan
amandelmeel
paneermeel
peper en zout
nootmuskaat
Wildsaus:
wildfond
rode wijn
kaneelpoeder
geplette jeneverbes
kruidnagelpoeder
peper en zout
Luikse siroop
tomatenpuree
ui
knoflook
wortel
boter
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.