ombervis
met saus van
tomatenconfituur
Corvina of ombervis is bij ons in België en
waarschijnlijk ook in Nederland, redelijk
onbekend. Deze soort wordt voornamelijk in
het Middellandse Zeegebied gekweekt. De
smaak lijkt op die van zeebaars. In Peru en
andere Zuid-Amerikaanse landen, wordt de
corvina vooral verwerkt in een ceviche of
een escabeche de pescado. Dat is:
gemarineerd en warm gegaard in zuur en
daarna koud gegeten. Ook in Spanje staat
tiradito van corvina in sommige regio’s op
het menu. Nog een weetje: deze vis heeft
opmerkelijk grote gehoorstenen (otolieten).
Deze worden gebruikt in sieraden zoals
armbanden en kettingen (zie foto).
ombervis (corvina)
trostomaatjes
rode uien
mandarijntjes
knoflook
sinaasappel
peper en zout
gedroogde peterselie
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
bijpassende gerechten:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
De saus. Maak een visbouillon of gebruik een
kant-en-klaar product. Laat inkoken tot een half
litertje. Voeg toe: een drietal eetlepels tomato
frito, het sap van een sinaasappel en
tomatenconfituur naar smaak. Dit zal de saus
een zoet-fluwelen toets geven, maar de mate
waarin deze doorweegt bepaal je zelf. Kruid
met peper, zout, gedroogde peterselie,
knoflookpoeder en chilipoeder. Voeg wat
kurkuma toe voor een kleuraccent. Bind de
saus met vloeiende bloem opgelost in water.
De vis. Vraag de vishandelaar om de corvina te
fileren. Wentel de filets door de bloem en klop
ze af. Bak ze in een voorverwarmde pan met
olijfolie tot ze aan beide kanten goudbruin
kleuren. Dat is, naargelang de dikte van de
filets, 10 tot 15 minuten.
Afwerking. Maak vooraf de ingrediënten voor
de afwerking klaar. Halveer de trostomaatjes en
bak ze kort op het snijvlak. Haal de pel van een
mandarijntjes en verwijder zoveel als mogelijk
het wit. Bak de partjes in wat olijfolie tot ze
kleuren. Snijd een rode ui in ringen en bak ze in
olie tot ze bijna gekaramelliseerd zijn.
Op het bord. Leg een gebakken filet centraal
op het bord. Giet er een beetje saus over.
Dresseer het bord verder met gebakken
tomaatjes, rode ui, gebakken mandarijntjes en
krokante kekererwten. Werk af met verse munt.
Dien op zoals hier met gebakken
aardappelschijfjes of een ander bijgerecht naar
keuze.