tomatenconfituur
kaneel
gemberpoeder
peper
verse tijm
takjes rozemarijn
rode balsamico
2 g agar agar
Hak de ui zeer fijn. Fruit de snippers glazig in
een lepeltje olijfolie met twee gekneusde
knoflookteentjes. Giet de olie af door een zeef
en doe de bereiding in een blender. Halveer de
kerstomaatjes en voeg ze bij de uisnippers. Mix
tot pulp.
Doe de tomatenpulp in een kookpot, samen met
een groot glas water, een lepel citroensap en
een flinke scheut oude rode balsamico. Vul een
theebuiltje in metaal met geritste rozemarijn en
tijmblaadjes. Leg dit in de pot. Kruid met een
draai uit de pepermolen en mespuntjes gember
en kaneel.
Kies voor de meest smaakvolle tomaten die
je kunt vinden. Kerstomaatjes zijn het beste
alternatief voor de smaakloze waterzakken
die men ons meestal als tomaten durft te
verkopen. Gebruik je toch grote tomaten,
ontvel ze dan en haal ze leeg. Hier gaan de
kerstomaatjes volledig in de bereiding om
de smaak te versterken.
Ik heb bewust de hoeveelheid suiker tot een
minimum beperkt. Agar agar is het
bindmiddel bij uitstek om hetzelfde geleer-
effect te bereiken dan het viervoud aan
suiker dat normaal in deze confituur terecht
komt.
Breng aan de kook en laat onder deksel 10
minuten sudderen, zodat de kruiden hun werk
kunnen doen.
Verwijder het theebuiltje en voeg de suiker toe.
Roer tot de suiker volledig opgelost is. Proef of
de bereiding voldoende zoet is, zonder te
overheersen. Breng terug aan de kook en voeg
2 gram agar agar toe. Laat 2 minuten koken en
giet de confituur dan in bokaaltjes. Laat volledig
afkoelen en opstijven in de koelkast.
1 kg kerstomaatjes
1 rode ui
2 teentjes knoflook
50 g fijne suiker
1 eetlepel citroensap
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
voorbeeld van toepassing:
kruimelpad: