witte wijn
court bouillon
mascarpone
verse peterselie
gedroogde peterselie
peper en zout
kerstomaatjes
gruyère
Parmezaan
Oostends vispannetje met zeeduivel
ingrediënten - info
zeeduivel (lotte)
grijze garnaaltjes
uien
knoflook
witte champignons
boter
vloeiende bloem
Onder de benaming ‘Oostends vispannetje’ worden heel
wat receptjes op het internet gezet. De gemeen-
schappelijke ingrediënten zijn (meestal) grijze garnaaltjes,
champignons, uien en een saus op basis van een roux
met witte wijn en visbouillon. Voilà, deze versie met
kerstomaatjes en gedroogde uitjes misstaat dus niet in
het rijtje…
Assemblage. Neem vispannetjes en verdeel er de vismoten
in. Vul aan met gepelde grijze garnaaltjes en gehalveerde
kerstomaatjes. Schep er de saus over tot de schaaltjes gevuld
zijn.
Dek de schaaltjes af met een mix van geraspte gruyère,
parmezaan en paneermeel. Leg bovenop een eetlepel
gedroogde gebakken uitjes. Zet de vispannetjes 25 minuten in
een voorverwarmde oven op 185°C.
Afwerking. Werk de schaaltjes af met plukjes verse
peterselie, gepelde grijze garnaaltjes en wat gebakken uitjes.
Serveer met een gegratineerd aardappelpannetje of
stokbrood.
Voorbereiding. Hak een paar uien en een halve bol
knoflookteentjes grof in de blender. Snijd een half bakje witte
champignons in schijfjes. Bak alles samen in een kleefpan met
een flinke klont boter. De uien mogen licht kleuren. Zet de
bereiding even langs de kant.
Maak een courtbouillon. Fileer de zeeduivel. Pocheer de
stukken vis in de bouillon. Snijd ze daarna in stukken van een
drietal centimeter dik. Bewaar de vis afgedekt tot verder
gebruik. Bewaar de bouillon.
Maak een roux van gelijke delen boter en vloeiende bloem.
Laat even doorbakken om de bloemsmaak te neutraliseren.
Verdun de roux met warme visbouillon. Voeg in gelijke
hoeveelheden witte wijn en mascarpone toe. Kruid bij naar
smaak met peper, zout en gedroogde peterselie. Roer de ui-
champignonbereiding door de saus.