bieslook
sjalotjes
piment d’Espelette
daslook
limoen
mosterd
peper en zout
ingrediënten - info
verse tonijn*
visfond
mayonaise
kappertjes
hard gekookt ei
Pocheer twee tonijnmoten in visfond. Ze mogen nog een
beetje rosé zijn binnenin. Laat ze uitgelekt volledig afkoelen
en zet ze daarna afgedekt in de koelkast.
Maak ondertussen de overige voorbereidingen: snipper een
tweetal sjalotjes, maak 2 hardgekookte eieren, laat afkoelen
en hak ze fijn. Snipper verse daslookblaadjes en een paar
stengels bieslook.
Meng een paar eetlepels mayonaise met een eetlepel
mosterd. Kruid met piment d’Espelette en een draai uit de
pepermolen.
tonijnsalade met daslook
Verkruimel de tonijn in de cutter. Meng nu de mosterd-
mayonaise met gesnipperde sjalot, uitgelekte kappertjes,
gehakt ei, verkruimelde tonijn, bieslook en daslook. Stuur de
smaak bij met limoensap en een snuifje zout.
Voeg desnoods nog een lepel mayonaise toe als het resultaat
te ‘droog’ lijkt. Het resultaat moet een smeuïge massa zijn, die
je best bewaart in een afgesloten bakje en gebruikt als
broodbeleg.
Daslook is slechts een korte periode beschikbaar in maart
en april. Het zit zelden in het commerciële aanbod van de
voedingswinkels. Wie het in z’n moestuintje heeft staan,
mag zich dus gelukkig prijzen, want de smaak van dit
plantje is bijzonder verfijnd en past zowel in koude
bereidingen zoals deze tonijnsalade, als in warme sausen
of gerechten. Zin in méér inspiratie? Bekijk dit recept met
zeewolf en asperges.
(*): kies uitsluitend voor tonijn met het keurmerk van duurzame
visvangst.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.