tonijnsalade
met daslook
Pocheer twee tonijnmoten in visfond. Ze
mogen nog een beetje rosé zijn binnenin. Laat
ze uitgelekt volledig afkoelen en zet ze daarna
afgedekt in de koelkast.
Maak ondertussen de overige voorbereidingen:
snipper een tweetal sjalotjes, maak 2
hardgekookte eieren, laat afkoelen en hak ze
fijn. Snipper verse daslookblaadjes en een paar
stengels bieslook.
Meng een paar eetlepels mayonaise met een
eetlepel mosterd. Kruid met piment d’Espelette
en een draai uit de pepermolen.
Verkruimel de tonijn in de cutter. Meng nu de
mosterd-mayonaise met gesnipperde sjalot,
uitgelekte kappertjes, gehakt ei, verkruimelde
tonijn, bieslook en daslook. Stuur de smaak bij
met limoensap en een snuifje zout.
Voeg desnoods nog een lepel mayonaise toe
als het resultaat te ‘droog’ lijkt. Het resultaat
moet een smeuïge massa zijn, die je best
bewaart in een afgesloten bakje en gebruikt als
broodbeleg.
Daslook is slechts een korte periode
beschikbaar in maart en april. Het zit zelden
in het commerciële aanbod van de
voedingswinkels. Wie het in z’n moestuintje
heeft staan, mag zich dus gelukkig prijzen,
want de smaak van dit plantje is bijzonder
verfijnd en past zowel in koude bereidingen
zoals deze tonijnsalade, als in warme
sausen of gerechten. Zin in méér
inspiratie? Bekijk dit recept met zeewolf en
asperges.
bieslook
sjalotjes
piment d’Espelette
daslook
limoen
mosterd
peper en zout
(*): kies uitsluitend voor tonijn met het
keurmerk van duurzame visvangst.
verse tonijn*
visfond
mayonaise
kappertjes
hard gekookt ei
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten: