pieterman
met koolstoemp
en kerstomaatjes
De stoemp: kuis en snijd de witte kool fijn.
Stoom de kool een tiental minuutjes. Stoof de
kool verder tot gaar in een diepe kookpot met
een klont boter, samen met gesneden ui, prei
en selder. Kruid met peper, zout en
nootmuskaat. Bewerk met de
aardappelstamper tot stoemp. Meng met zure
room en een scheut witte wijn.
Bak de rauwe, gewassen spinazie in boter en
giet het vocht af. Meng met de stoemp.
Tomaatjes: pof de tomaatjes in een hete pan
besproeid met olijfolie. Leg een beetje gehakte
peterselie bij de tomaatjes. Werk af met
gesnipperde bosuitjes en grof zeezout.
Saus: maak een roux van vloeiende bloem en
boter. Leng aan tot bechamel met visbouillon en
wijn. Meng met een paar eetlepels zure room.
Pieterman: bestuif de gekuiste vis met
vloeiende bloem en bak in een tiental minuutjes
gaar in een hete pan met boter. Kruid met een
viskruidenmix of peper en zout.
De pieterman leeft aan onze kustlijn. Het
beestje verstopt zich in het zand aan het
strand. Wie er per ongeluk met blote voeten
op trapt, zal het geweten hebben. De steek
is bijzonder pijnlijk.
Op tafel is het visje een ware delicatesse.
Met z’n vaste vlees laat het zich
gemakkelijk bakken in de pan.
zure room
witte wijn
spinazie
kerstomaatjes
olijfolie
peterselie
bosuitjes
grof zout
vloeiende bloem
Op het bord: verdeel de gegrilde groenten
over de borden. Schik er de visspiesjes en
rösti bij en werk af met takjes verse koriander
en eventueel een schijfje citroen of limoen.
pieterman
witte kool
boter
ui
prei
selder
peper & zout
nootmuskaat
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
ander recept met pieterman: