zwaardvis met
zucchini serpente
in pestosaus
visbouillon
vongole
passata
olijfolie
sambuca
halfgedroogde
tomaatjes
laurierpoeder
paprikapoeder
peper en zout
Voorbereiding. Maak een krachtige
visbouillon of gebruik een kwalitatief goed
kant-en-klaar product. Laat nog een kwartiertje
inkoken om de smaak te versterken.
Kook een zakje vongole gaar in een scheutje
witte wijn gekruid met peper en zout. Verwijder
de schelpen en schep de inhoud ervan in een
pannetje met passata, in gelijke hoeveelheden.
Voeg een paar eetlepels visbouillon toe. Zet de
staafmixer in de bereiding en pureer. Maak een
pesto genovese of gebruik een bokaaltje van
goede kwaliteit.
Schil een Siciliaanse zucchini serpente of bij
gebrek daaraan, een gewone courgette.
Verdeel de groente in dobbelsteentjes. Pel een
halve bol knoflookteentjes en snijd ze in dunne
plakjes. Pel een tweetal uien en snijd ze fijn.
Schep alles samen in een diepe pan op een
bodempje olijfolie. Kruid met salie, rozemarijn,
tijm en luarierpoeder. Roerbak tot de groenten
gaar zijn. Zet de pan even langs de kant.
Bak de moten zwaardvis in een beetje olijfolie
in een andere pan. Leg ze daarna op het
werkblad en verdeel de moten in kleine
stukken.
Bereiding. Schep de vis en de groenten in één
diepe pan. Giet er een paar pollepels warme
visbouillon en de vongolesaus bij. Roer goed
om, breng op temperatuur en voeg nu
lepelsgewijs de pesto toe. Controleer
voortdurend de smaak totdat de pesto in balans
is met de andere ingrediënten. Giet er nu nog
een borrelglas sambuca bij. Laat de bereiding
op laag vuur nog een tijdje uitdampen.
Op het bord: een flinke portie zwaardvis
afgewerkt met gesnipperde halfgedroogde
tomaatjes en bestrooid met wat paprikapoeder.
Een Siciliaanse zucchini serpente is een
soort courgette of eerder een kalebas die
heel dun is en héél lang wordt, soms wel tot
anderhalve meter. Het wordt gegeten als een
zomergroente in soepen, pasta's en andere
gerechten. De jonge bladeren zijn ook
eetbaar en worden meestal gebakken.
Valt jouw lokale groenteboer uit de lucht als
je hem of haar naar een ‘genaria longissima’
vraagt, geniet dan even van je grap en koop
in de plaats daarvan een paar gewone
courgettes.
In dit recept kan je variatie aanbrengen,
door er bijvoorbeeld venkel in te verwerken
en af te werken met venkelgroen en olijven.
Ook een beetje ansjovispasta toevoegen
kan een meerwaarde aan smaak bieden.
Vervang de zwaardvis eventueel door tonijn.
Beiden uit de duurzame vangst uiteraard.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
meer recepten met zwaardvis:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten: