zwaardvis met zucchini serpente in pestosaus

zwaardvis met zucchini serpente in pestosaus

visbouillon vongole passata olijfolie sambuca halfgedroogde tomaatjes laurierpoeder paprikapoeder peper en zout
Een Siciliaanse zucchini serpente is een soort courgette of eerder een kalebas die heel dun is en héél lang wordt, soms wel tot anderhalve meter. Het wordt gegeten als een zomergroente in soepen, pasta's en andere gerechten. De jonge bladeren zijn ook eetbaar en worden meestal gebakken. Valt jouw lokale groenteboer uit de lucht als je hem of haar naar een ‘genaria longissima’ vraagt, geniet dan even van je grap en koop in de plaats daarvan een paar gewone courgettes. In dit recept kan je variatie aanbrengen, door er bijvoorbeeld venkel in te verwerken en af te werken met venkelgroen en olijven. Ook een beetje ansjovispasta toevoegen kan een meerwaarde aan smaak bieden. Vervang de zwaardvis eventueel door tonijn. Beiden uit de duurzame vangst uiteraard.
Voorbereiding. Maak een krachtige visbouillon of gebruik een kwalitatief goed kant-en-klaar product. Laat nog een kwartiertje inkoken om de smaak te versterken. Kook een zakje vongole gaar in een scheutje witte wijn gekruid met peper en zout. Verwijder de schelpen en schep de inhoud ervan in een pannetje met passata, in gelijke hoeveelheden. Voeg een paar eetlepels visbouillon toe. Zet de staafmixer in de bereiding en pureer. Maak een pesto genovese of gebruik een bokaaltje van goede kwaliteit. Schil een Siciliaanse zucchini serpente of bij gebrek daaraan, een gewone courgette. Verdeel de groente in dobbelsteentjes. Pel een halve bol knoflookteentjes en snijd ze in dunne plakjes. Pel een tweetal uien en snijd ze fijn. Schep alles samen in een diepe pan op een bodempje olijfolie. Kruid met salie, rozemarijn, tijm en luarierpoeder. Roerbak tot de groenten gaar zijn. Zet de pan even langs de kant. Bak de moten zwaardvis in een beetje olijfolie in een andere pan. Leg ze daarna op het werkblad en verdeel de moten in kleine stukken. Bereiding. Schep de vis en de groenten in één diepe pan. Giet er een paar pollepels warme visbouillon en de vongolesaus bij. Roer goed om, breng op temperatuur en voeg nu lepelsgewijs de pesto toe. Controleer voortdurend de smaak totdat de pesto in balans is met de andere ingrediënten. Giet er nu nog een borrelglas sambuca bij. Laat de bereiding op laag vuur nog een tijdje uitdampen. Op het bord: een flinke portie zwaardvis afgewerkt met gesnipperde halfgedroogde tomaatjes en bestrooid met wat paprikapoeder.
zucchini serpente zucchini serpente zwaardvis zwaardvis met zucchini serpente in pestosaus
zwaardvis visfond courgette uien knoflook salie rozemarijn tijm pesto genovese
Creatief Koken de              passie kookvurige
print

zwaardvis met

zucchini serpente

in pestosaus

visbouillon vongole passata olijfolie sambuca halfgedroogde tomaatjes laurierpoeder paprikapoeder peper en zout
Voorbereiding. Maak een krachtige visbouillon of gebruik een kwalitatief goed kant-en-klaar product. Laat nog een kwartiertje inkoken om de smaak te versterken. Kook een zakje vongole gaar in een scheutje witte wijn gekruid met peper en zout. Verwijder de schelpen en schep de inhoud ervan in een pannetje met passata, in gelijke hoeveelheden. Voeg een paar eetlepels visbouillon toe. Zet de staafmixer in de bereiding en pureer. Maak een pesto genovese of gebruik een bokaaltje van goede kwaliteit. Schil een Siciliaanse zucchini serpente of bij gebrek daaraan, een gewone courgette. Verdeel de groente in dobbelsteentjes. Pel een halve bol knoflookteentjes en snijd ze in dunne plakjes. Pel een tweetal uien en snijd ze fijn. Schep alles samen in een diepe pan op een bodempje olijfolie. Kruid met salie, rozemarijn, tijm en luarierpoeder. Roerbak tot de groenten gaar zijn. Zet de pan even langs de kant. Bak de moten zwaardvis in een beetje olijfolie in een andere pan. Leg ze daarna op het werkblad en verdeel de moten in kleine stukken. Bereiding. Schep de vis en de groenten in één diepe pan. Giet er een paar pollepels warme visbouillon en de vongolesaus bij. Roer goed om, breng op temperatuur en voeg nu lepelsgewijs de pesto toe. Controleer voortdurend de smaak totdat de pesto in balans is met de andere ingrediënten. Giet er nu nog een borrelglas sambuca bij. Laat de bereiding op laag vuur nog een tijdje uitdampen. Op het bord: een flinke portie zwaardvis afgewerkt met gesnipperde halfgedroogde tomaatjes en bestrooid met wat paprikapoeder.
Een Siciliaanse zucchini serpente is een soort courgette of eerder een kalebas die heel dun is en héél lang wordt, soms wel tot anderhalve meter. Het wordt gegeten als een zomergroente in soepen, pasta's en andere gerechten. De jonge bladeren zijn ook eetbaar en worden meestal gebakken. Valt jouw lokale groenteboer uit de lucht als je hem of haar naar een ‘genaria longissima’ vraagt, geniet dan even van je grap en koop in de plaats daarvan een paar gewone courgettes. In dit recept kan je variatie aanbrengen, door er bijvoorbeeld venkel in te verwerken en af te werken met venkelgroen en olijven. Ook een beetje ansjovispasta toevoegen kan een meerwaarde aan smaak bieden. Vervang de zwaardvis eventueel door tonijn. Beiden uit de duurzame vangst uiteraard.
zucchini serpente
zwaardvis visfond courgette uien knoflook salie rozemarijn tijm pesto genovese
INGREDIËNTEN
Hoeveelheden van ingrediënten worden slechts vermeld als het écht nodig is. Zelf de juiste keuzes maken bij de uitvoering van een recept, met jouw passie voor het kookvuur, dat is creatief koken !
BEREIDING INFO @ RECEPT De meeste ingrediënten in dit recept zijn het hele jaar door beschikbaar. Hier wordt van sommige vermeld wanneer ze op hun best zijn.  seizoensgebonden producten: print recept print print print recept recept 01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06 zwaardvis courgettes  01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06 knoflook (verse)  01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06 vongole - venusschelpen  01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06
meer recepten met zwaardvis:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
de              passie Creatief Koken kookvurige