farinata di ceci
met witte ragù
Andere ingrediënten:
wortelen
zucchini serpente
(of courgette)
pecorino
mozzarella
balsamico
verse basilicum
peper en zout
Farinata. Doe het keker- (of kikker-)erwtenmeel
in een kom. Giet er scheutjes water op
kamertemperatuur, bij. Respecteer de
verhouding van 1 deel meel en 3 delen water.
Roer goed om en mix met de staafmixer tot een
homogeen beslag. Het zal zeer vloeibaar zijn
en dus niet zo stevig als bijvoorbeeld
pannenkoekendeeg. Voeg zout toe naar smaak.
Zet het beslag een nachtje weg op een koele
plaats.
De volgende dag. Schuim het beslag af indien
nodig en meng met een paar eetlepels olijfolie.
Verwarm de oven voor op 220°C. Leg een vel
bakpapier in een ovenplaat van een paar
centimeter hoog. Bestuif met olijfoliespray. Giet
het beslag er voorzichtig in en schuif de plaat in
de hete oven. Bak ongeveer 30 minuten, maar
controleer regelmatig. De bovenkant moet
gemarmerd goudbruin zijn en de binnenkant
blijft zacht en veerkrachtig. Steek er ronde
schijven uit met een grote ring of bij gebrek
daaraan, met een mes rondom een soepkom.
Witte ragu. Snijd een ui en een paar teentjes
knoflook fijn. Roerbak tot de uisnippers glazig
worden. Bak in een andere pan het fijngemalen
rundsvlees rul in een scheutje olijfolie. Kruid
met peper, zout en naar smaak met een
assortiment Italiaanse kruiden. Voeg samen
met de ui-knoflookbereiding. Meng met een
paar eetlepels yoghurt.
Over de oorsprong van het recept van
farinata bestaan verschillende versies. De
meest leuke is deze. Het zou per toeval
ontstaan zijn in 1284, toen de opslagruimte
van een schip, gevuld met kekererwten,
tijdens een storm ondergelopen was met
zeewater. De matrozen schepten de brei op
het dek. Na een paar uur in de blakende zon
gelegen te hebben, ontstond een dikke
koek, die nog eetbaar bleek ook. Andere
bronnen geven de oude Romeinen de eer.
Farinata zou soldatenvoer geweest zijn. In
elk geval is het thans als specialiteit
verbonden aan de Toscaanse kust, van Pisa
tot Livorno.
Groenten. Schil en snijd een paar worteltjes
en een stuk zucchini serpente of gewone
courgette in schijfjes. Kook ze gaar. Zet warm
weg.
Op het bord. Een schijf farinata. Schep
daarop een portie gekookte groenten. Leg
daarop een flinke schep witte ragu. Bestuif met
balsamicospray. Werk af met een schijf
buffelmozzarella en een kroontje verse
basilicum. Presenteer met een potje geraspte
pecorino.
Farinata:
1 deel
kekererwtenmeel
3 delen water
zout
Witte ragu:
gemalen rundsvlees
rozemarijn
tijm
oregano
gedroogde salie
peper en zout
uien
knoflook
yoghurt
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad: