farinata di ceci met witte ragù
ingrediënten - info Farinata: 1 deel kekererwtenmeel 3 delen water zout Witte ragu: gemalen rundsvlees rozemarijn tijm oregano gedroogde salie peper en zout uien knoflook yoghurt

farinata di ceci met witte ragù

Andere ingrediënten: wortelen zucchini serpente (of courgette) pecorino mozzarella balsamico verse basilicum peper en zout
Over de oorsprong van het recept van farinata bestaan verschillende versies. De meest leuke is deze. Het zou per toeval ontstaan zijn in 1284, toen de opslagruimte van een schip, gevuld met kekererwten, tijdens een storm ondergelopen was met zeewater. De matrozen schepten de brei op het dek. Na een paar uur in de blakende zon gelegen te hebben, ontstond een dikke koek, die nog eetbaar bleek ook. Andere bronnen geven de oude Romeinen de eer. Farinata zou soldatenvoer geweest zijn. In elk geval is het thans als specialiteit verbonden aan de Toscaanse kust, van Pisa tot Livorno.
Farinata. Doe het keker- (of kikker-)erwtenmeel in een kom. Giet er scheutjes water op kamertemperatuur, bij. Respecteer de verhouding van 1 deel meel en 3 delen water. Roer goed om en mix met de staafmixer tot een homogeen beslag. Het zal zeer vloeibaar zijn en dus niet zo stevig als bijvoorbeeld pannenkoekendeeg. Voeg zout toe naar smaak. Zet het beslag een nachtje weg op een koele plaats. De volgende dag. Schuim het beslag af indien nodig en meng met een paar eetlepels olijfolie. Verwarm de oven voor op 220°C. Leg een vel bakpapier in een ovenplaat van een paar centimeter hoog. Bestuif met olijfoliespray. Giet het beslag er voorzichtig in en schuif de plaat in de hete oven. Bak ongeveer 30 minuten, maar controleer regelmatig. De bovenkant moet gemarmerd goudbruin zijn en de binnenkant blijft zacht en veerkrachtig. Steek er ronde schijven uit met een grote ring of bij gebrek daaraan, met een mes rondom een soepkom. Witte ragu. Snijd een ui en een paar teentjes knoflook fijn. Roerbak tot de uisnippers glazig worden. Bak in een andere pan het fijngemalen rundsvlees rul in een scheutje olijfolie. Kruid met peper, zout en naar smaak met een assortiment Italiaanse kruiden. Voeg samen met de ui-knoflookbereiding. Meng met een paar eetlepels yoghurt.
farinata di ceci farinata di ceci
Groenten. Schil en snijd een paar worteltjes en een stuk zucchini serpente of gewone courgette in schijfjes. Kook ze gaar. Zet warm weg. Op het bord. Een schijf farinata. Schep daarop een portie gekookte groenten. Leg daarop een flinke schep witte ragu. Bestuif met balsamicospray. Werk af met een schijf buffelmozzarella en een kroontje verse basilicum. Presenteer met een potje geraspte pecorino.
Creatief Koken de              passie kookvurige

farinata di ceci

met witte ragù

Bereiding Ingrediënten
ingrediënten - info Farinata: 1 deel kekererwtenmeel 3 delen water zout Witte ragu: gemalen rundsvlees rozemarijn tijm oregano gedroogde salie peper en zout uien knoflook yoghurt
Andere ingrediënten: wortelen zucchini serpente (of courgette) pecorino mozzarella balsamico verse basilicum peper en zout
Farinata. Doe het keker- (of kikker-)erwtenmeel in een kom. Giet er scheutjes water op kamertemperatuur, bij. Respecteer de verhouding van 1 deel meel en 3 delen water. Roer goed om en mix met de staafmixer tot een homogeen beslag. Het zal zeer vloeibaar zijn en dus niet zo stevig als bijvoorbeeld pannenkoekendeeg. Voeg zout toe naar smaak. Zet het beslag een nachtje weg op een koele plaats. De volgende dag. Schuim het beslag af indien nodig en meng met een paar eetlepels olijfolie. Verwarm de oven voor op 220°C. Leg een vel bakpapier in een ovenplaat van een paar centimeter hoog. Bestuif met olijfoliespray. Giet het beslag er voorzichtig in en schuif de plaat in de hete oven. Bak ongeveer 30 minuten, maar controleer regelmatig. De bovenkant moet gemarmerd goudbruin zijn en de binnenkant blijft zacht en veerkrachtig. Steek er ronde schijven uit met een grote ring of bij gebrek daaraan, met een mes rondom een soepkom. Witte ragu. Snijd een ui en een paar teentjes knoflook fijn. Roerbak tot de uisnippers glazig worden. Bak in een andere pan het fijngemalen rundsvlees rul in een scheutje olijfolie. Kruid met peper, zout en naar smaak met een assortiment Italiaanse kruiden. Voeg samen met de ui-knoflookbereiding. Meng met een paar eetlepels yoghurt.
Over de oorsprong van het recept van farinata bestaan verschillende versies. De meest leuke is deze. Het zou per toeval ontstaan zijn in 1284, toen de opslagruimte van een schip, gevuld met kekererwten, tijdens een storm ondergelopen was met zeewater. De matrozen schepten de brei op het dek. Na een paar uur in de blakende zon gelegen te hebben, ontstond een dikke koek, die nog eetbaar bleek ook. Andere bronnen geven de oude Romeinen de eer. Farinata zou soldatenvoer geweest zijn. In elk geval is het thans als specialiteit verbonden aan de Toscaanse kust, van Pisa tot Livorno.
Groenten. Schil en snijd een paar worteltjes en een stuk zucchini serpente of gewone courgette in schijfjes. Kook ze gaar. Zet warm weg. Op het bord. Een schijf farinata. Schep daarop een portie gekookte groenten. Leg daarop een flinke schep witte ragu. Bestuif met balsamicospray. Werk af met een schijf buffelmozzarella en een kroontje verse basilicum. Presenteer met een potje geraspte pecorino.
farinata di ceci met witte ragù
receptfiche receptfiche Cuisine Créative Recettes en français
privacy beleid de              passie Creatief Koken kookvurige de              passie Creatief Koken kookvurige