hert met herfstfruit
en portosaus
ingrediënten - info
gedroogde vijgen
rode porto
witloof
boter
peper en zout
kristalsuiker
verse vijgen
vanillesuiker
kaneelpoeder
rode wijn
wildfond
uienpoeder
knoflookpoeder
truffelpoeder (facultatief)
tijm
salie
olijfolie
grofkorrelig zout
blauwe bessen
agaragar
hertensteaks of -filets
braambessen
frambozen
takjes aalbessen
poedersuiker
aardappelkroketjes
Het bedje van vijgenpuree: Week de
gedroogde vijgen een half uurtje in lauwe
Porto. Giet de helft van het weekvocht af, maar
mix de vijgen met de rest ervan tot een stevige
massa.
Witloof: halveer de witloofstronkjes en bak ze
in een pan met boter. Kruid met peper en zout.
Als ze bijna gaar zijn, bestuif dan het snijvlak
met een snuifje suiker. Laat karamelliseren met
het snijvlak op de bodem van de pan.
De verse vijgen: halveer de vijgen. Laat wat
boter bruisen in een pannetje en bestuif met
vanillesuiker en kaneelpoeder. Roer tot kaneel,
boter en suiker goed vermengd zijn. Bak er de
vijgen kort in aan, zodat ze een mooi kleurtje
hebben. Let erop om ze op tijd uit de pan te
nemen want ze moeten stevig blijven.
Portosaus: doe de bewaarde porto in een
steelpannetje. Vul aan met evenveel rode wijn
en wildfond. Kruid met peper, zout,
uienpoeder en knoflookpoeder. En facultatief,
als je het hebt, truffelpoeder. Doe er ook een
kruidentuiltje bij van tijm en salieblaadjes. Laat
tot de helft inkoken, verwijder het kruidentuiltje
en bind de saus verder indien gewenst.
Gefrituurde salie: doe een bodempje olijfolie
in een steelpannetje. Laat dit goed heet
worden, maar niet roken. Leg er voorzichtig de
salieblaadjes in en laat één minuutje frituren
aan elke kant. Haal ze eruit en laat uitlekken op
keukenpapier. Doe een paar draaien uit de
zoutmolen over de blaadjes.
Gelei van blauwe bessen: breng een handvol
blauwe bessen met een paar eetlepels
kristalsuiker aan de kook. Laat een kwartiertje
inkoken. Doe er nu een zakje agaragar bij. Laat
nog 2 minuten doorkoken. Giet de bereiding in
een vierkante glazen schoteltje en laat volledig
afkoelen. Zet het schoteltje dan in de koeling
tot gebruik. Stort de gelei op een bord en steek
er met een kleine ring rondjes uit.
Hert: kruid het vlees met peper en zout uit de
molen. Bak de hertensteaks of -filets in een
kleefpan met bruisende boter en een paar
blaadjes salie, minstens 2 minuutjes aan elke
kant. Giet een half glas water in de pan, dek die
af en laat ze nog een kwartiertje staan op laag
vuur. Laat 10 minuten rusten af het vuur. Snijd
het vlees voor het opdienen in dunne plakjes.
Op het bord: een laagje van de vijgenpuree,
een stuk voorgesneden hertenvlees, een
sauslepel Portosaus, een witloofstronkje,
stukjes verse vijg, een paar braambessen en
frambozen, een tweetal rondjes blauwe
bessengelei met een paar verse blauwe
bessen, een takje aalbessen bestoven met
bloemsuiker en een paar blaadjes gefrituurde
salie.
Dien op met aardappelkroketjes.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.