hindesteak met
groentefrietjes
en herfstfruit
Madeira-truffelsaus: sauteer fijngehakte
sjalotjes, geplet knoflook, in partjes gesneden
kastanjechampignons en zeer fijngehakte
wortelen in wat boter. Voeg peper, zout,
gedroogde tijm en laurierpoeder toe. Bestrooi
met bloem en leng aan met kalfsfond. Meng er
tomatenpuree onder. Laat een tiental minuutjes
sudderen. Mix de saus en zeef. Voeg er nu een
flinke scheut Madeirawijn, fijngehakte en kort
gebakken truffel en truffelsap aan toe en laat
even koken. Laat de saus glanzen met
toevoeging van wat koude boter.
De groentefrietjes: koop een assortiment van
gele, purpere en gewone wortelen. De eerste
twee staan bij de “vergeten groenten” in de
rekken. Snijd alle soorten wortelen en een
pastinaak in de vorm van gewone frietjes, dus
even lang en even dik.
Frituur ze in de olie, zoals normale frieten in
twee keer. Eerst op lagere temperatuur, laten
afkoelen tot kamertemperatuur en dan een
tweede keer op hogere temperatuur. Bestrooi
met zout voor het opdienen.
De steaks bak je zoals gewone biefstuk met de
gewenste ‘cuisson’ en laat ze daarna afgedekt
een paar minuten rusten voor het versnijden en
opdienen.
Voor de kelkjes: maak een confituurtje van de
veenbessen met wat suiker. Snijd de vellen
brikdeeg (filodeeg) in driehoekjes. Neem kleine
glazen potjes en beboter ze. Beboter eveneens
de vellen filodeeg en druk ze in twee lagen in
de vormpjes. Zet 10 minuten op 185°C in een
voorverwarmde oven tot ze goudbruin kleuren.
Haal ze zeer voorzichtig uit de kommetjes en
leg ze op een bord bedekt met keukenrol. Laat
volledig afkoelen voor gebruik. Vul ze op het
bord met een bodempje warme
veenbessenconfituur en werk af met koud
herfstfruit.
Op het bord: een stukje voorgesneden
hindesteak, oversaust en afgewerkt met truffel,
een hoopje groentefrietjes en een kelkje.
tomatenpuree
madeirawijn
truffel
boter
3 soorten wortelen
pastinaak
filodeeg
hindesteak
veenbessen
suiker
bosvruchten
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.