gepocheerde zalm
belle vue
mosselkruiden
eieren
dille
peterselie
pijpajuintjes
peper en zout
De zalm. Kies in de viswinkel of op de markt
een mooi stuk zalmfilet op vel. Dit was er eentje
van 1 ½ kg en dat is ruim voldoende voor 8 à
10 borden. Vraag om de resterende graten te
verwijderen.
Thuis met de vis maak je een kruidige
visbouillon. Gebruik liefst verse groenten en
proper visafval. Voeg nog wat mosselkruiden
toe. Laat de bouillon volledig afkoelen. Neem
een brede pan en liefst niet ondiep. De
gigantische vismoot moet op de bodem ervan
kunnen liggen zonder dat de uiteinden
opkrullen.
Leg de zalm op de velkant op de bodem van de
pan en vul die met koude bouillon tot de vis
volledig ondergedompeld is. Zet het vuur op
een middelhoge stand. Blijf erbij tot de bouillon
begint te koken. Zet het deksel op de pan. Laat
een half minuutje doorkoken, niet langer. Zet
het vuur uit, laat de pan staan en ga een half
uurtje iets anders doen.
Nu kan je kiezen: zet de pan met de lauwe
bouillon koel weg en haal de vismoot er pas uit
als alles volledig afgekoeld is. Het visvlees is
dan steviger. Of doe zoals ik: Haal de lauwe
vismoot uit de pan met een brede ronde pizza-
spatel. Je kan er de vis in één keer mee
optillen zonder de structuur te beschadigen.
Leg de moot op een proper bord, dek af met
folie en laat een uurtje rusten in de koelkast. Je
kan proberen om het vel te verwijderen, maar
het risico is groot dat een vismoot van deze
omvang breekt.
Versier de schotel net voor het opdienen met
gesneden kropsla, hardgekookte eitjes, tomaat,
fijngesneden lente-uitjes, plukjes peterselie en
fijngesneden dille. Dien op met koude
aardappelsalade en een fris slaatje.
Zalm belle vue is op en top een
erfgoedgerecht uit de Belgische keuken. Er
bestaat ook een Franse versie en die heeft
een andere schrijfwijze: saumon bellevue, in
één woord dus. Toch bizar nietwaar? Voor
de rest is er weinig verschil, behalve soms
de samenstelling van de bouillon en een
andere garnituur als afwerking. Maar je
moet al een doorwinterde gastronoom zijn
om het verschil te merken.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
bijpassende gerechten:
kruimelpad
meer recepten met vis en zeevruchten: