gepocheerde zalm belle vue
ingrediënten - info
zalm op vel
visbouillon
tomaten
kropsla
mosselkruiden
eieren
dille
peterselie
pijpajuintjes
peper en zout
De zalm. Kies in de viswinkel of op de markt een mooi stuk
zalmfilet op vel. Dit was er eentje van 1 ½ kg en dat is ruim
voldoende voor 8 à 10 borden. Vraag om de resterende
graten te verwijderen.
Thuis met de vis maak je een kruidige visbouillon. Gebruik
liefst verse groenten en proper visafval (zie hier het recept).
Voeg nog wat mosselkruiden toe. Laat de bouillon volledig
afkoelen. Neem een brede pan en liefst niet ondiep. De
gigantische vismoot moet op de bodem ervan kunnen liggen
zonder dat de uiteinden opkrullen.
Leg de zalm op de velkant op de bodem van de pan en vul die
met koude bouillon tot de vis volledig ondergedompeld is. Zet
het vuur op een middelhoge stand. Blijf erbij tot de bouillon
begint te koken. Zet het deksel op de pan. Laat een half
minuutje doorkoken, niet langer. Zet het vuur uit, laat de pan
staan en ga een half uurtje iets anders doen.
Nu kan je kiezen: zet de pan met de lauwe bouillon koel weg
en haal de vismoot er pas uit als alles volledig afgekoeld is.
Het visvlees is dan steviger. Of doe zoals ik: Haal de lauwe
vismoot uit de pan met een brede ronde pizza-spatel. Je kan
er de vis in één keer mee optillen zonder de structuur te
beschadigen.
Leg de moot op een proper bord, dek af met folie en laat een
uurtje rusten in de koelkast. Je kan proberen om het vel te
verwijderen, maar het risico is groot dat een vismoot van deze
omvang breekt.
Versier de schotel net voor het opdienen met gesneden
kropsla, hardgekookte eitjes, tomaat, fijngesneden lente-uitjes,
plukjes peterselie en fijngesneden dille. Dien op met koude
aardappelsalade en een fris slaatje.
Zalm belle vue is op en top een erfgoedgerecht uit
de Belgische keuken. Er bestaat ook een Franse
versie en die heeft een andere schrijfwijze: saumon
bellevue, in één woord dus. Toch bizar nietwaar?
Voor de rest is er weinig verschil, behalve soms de
samenstelling van de bouillon en een andere
garnituur als afwerking. Maar je moet al een
doorwinterde gastronoom zijn om het verschil te
merken.
Kruimelpad
Selectie
Bijbehorende recepten