boomstammetjes
gedroogde
peterselie
boter
olijfolie
tijm
oregano
peper en zout
Meng 500 g gehakt in een kom met een
losgeklopt ei, 5 el paneermeel en 100 g
parmezaan. Kruid met peper, zout, tijm en
oregano. Meng goed en voeg indien nodig nog
wat meer paneermeel toe. De mengeling moet
stevig genoeg zijn om er rolletjes van te
maken. Maak de rolletjes en zet de schaal een
half uurtje terug in de koelkast.
Tip: leg het vleesmengsel op een velletje
bakpapier en rol het op om een lange
gelijkmatig dikke vleesrol te maken, die je dan
met een scherp mes verdeelt in ‘stammetjes’.
Schep een paar eetlepels gedroogde
peterselie in een kommetje. Meng in een ander
kommetje paneermeel met een paar eetlepels
currypoeder en paprikapoeder. Het mengsel
moet een mooie oranje kleur hebben. Druk de
beide uiteinden van de rolletjes in de
peterselie. Rol ze daarna door het paneermeel.
De benaming ‘boomstammetjes’ verwijst
uiteraard naar de vorm van de
gehaktrolletjes. Die moeten écht mooi rond
zijn met strak afgevlakte uiteinden. Het is
een klassiek erfgoedgerecht uit de
Belgische keuken. Meestal worden ze
gemaakt van gemengd en bereid gehakt.
Hier wordt gekozen voor zuiver
rundergehakt wat een lager vetgehalte
heeft.
boomstammetjes met rauwe witloofsalade
en gekookte aardappeltjes
Bak de rolletjes rondom bruin in een pan met
bruisende boter waaraan een scheut olijfolie is
toegevoegd. Bak ze verder af in 20 minuten in
een voorverwarmde oven op 185°C.
Dien op met een aardappelbereiding en
groenten naar keuze. Saus hoeft er niet echt
bij, maar een toefje mayonaise of wat
Belgische pickles is altijd welkom.
rundergehakt
eieren
paneermeel
currypoeder
parmezaan
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
bijpassende gerechten: