kalfsblanquette met witloof

kalfsblanquette met witloof

Wentel de stukken kalfsvlees in vloeiende bloem. Bak ze rondom bruin in bruisende boter. Kruid met peper en zout. Leg het voorgebakken vlees in een diepe kasserol. Bak in dezelfde pan grof gesneden uien met geplette knoflookteentjes. Schep de bereiding bij het kalfsvlees. Vul aan met kalfsfond. Leg een kruidentuiltje van tijm, rozemarijn, laurier en peterseliestengels in de pot. Kruid met gemalen nootmuskaat. Laat een uurtje sudderen zonder deksel. Controleer of het vlees gaar is en laat eventueel nog wat langer sudderen. Verwijder het kruidentuiltje. Kuis een tweetal witloofstronkjes per persoon en verwijder de bittere kern. Bak de stronkjes in bruisende boter tot ze mooi beginnen te kleuren. Ze hoeven binnenin niet helemaal gaar te zijn. Schep ze bij de bereiding in de stoofpot en meng. Zet het deksel op de kasserol en laat die een nachtje rusten op een koele plek.
tijm rozemarijn laurier peterselie nootmuskaat witloof culinaire room mosterd
Dit is een Belgisch erfgoedgerecht dat waarschijnlijk populairder is in Wallonië, dan in Vlaanderen. Ik heb er alleszins geen ‘jeugdherinneringen’ aan. Maar ik ben dan ook niet het ijkpunt van ‘De Vlaming’. ‘De meeste internet-recepten voor dit heerlijke stoofpotje zijn bovendien franstalig. Maar, los daarvan: de combinatie van kalfsvlees, witloof en mosterd is logisch en het smaakevenwicht is super!
Warm de bereiding de volgende dag weer op tot lauw. Schep het vlees, ui en het witloof uit de pot, zodat alleen de saus overblijft. Maak een roux van vloeiende bloem en boter en leng aan met culinaire room en de saus tot een gladde, niet te dikke saus. Roer er een paar eetlepels mosterd doorheen, volgens eigen smaak. Giet deze saus over het vlees, ui en witloof en meng. Breng de bereiding terug op temperatuur tegen het moment van serveren. Werk af met gehakte peterselie en dien op met gekookte of gebakken aardappeltjes.
Creatief Koken de              passie kookvurige
kalfsstoofvlees vloeiende bloem boter peper en zout uien knoflook kalfsfond
print

kalfsblanquette

met witloof

Wentel de stukken kalfsvlees in vloeiende bloem. Bak ze rondom bruin in bruisende boter. Kruid met peper en zout. Leg het voorgebakken vlees in een diepe kasserol. Bak in dezelfde pan grof gesneden uien met geplette knoflookteentjes. Schep de bereiding bij het kalfsvlees. Vul aan met kalfsfond. Leg een kruidentuiltje van tijm, rozemarijn, laurier en peterseliestengels in de pot. Kruid met gemalen nootmuskaat. Laat een uurtje sudderen zonder deksel. Controleer of het vlees gaar is en laat eventueel nog wat langer sudderen. Verwijder het kruidentuiltje. Kuis een tweetal witloofstronkjes per persoon en verwijder de bittere kern. Bak de stronkjes in bruisende boter tot ze mooi beginnen te kleuren. Ze hoeven binnenin niet helemaal gaar te zijn. Schep ze bij de bereiding in de stoofpot en meng. Zet het deksel op de kasserol en laat die een nachtje rusten op een koele plek.
tijm rozemarijn laurier peterselie nootmuskaat witloof culinaire room mosterd
Dit is een Belgisch erfgoedgerecht dat waarschijnlijk populairder is in Wallonië, dan in Vlaanderen. Ik heb er alleszins geen ‘jeugdherinneringen’ aan. Maar ik ben dan ook niet het ijkpunt van ‘De Vlaming’. ‘De meeste internet-recepten voor dit heerlijke stoofpotje zijn bovendien franstalig. Maar, los daarvan: de combinatie van kalfsvlees, witloof en mosterd is logisch en het smaakevenwicht is super!
Warm de bereiding de volgende dag weer op tot lauw. Schep het vlees, ui en het witloof uit de pot, zodat alleen de saus overblijft. Maak een roux van vloeiende bloem en boter en leng aan met culinaire room en de saus tot een gladde, niet te dikke saus. Roer er een paar eetlepels mosterd doorheen, volgens eigen smaak. Giet deze saus over het vlees, ui en witloof en meng. Breng de bereiding terug op temperatuur tegen het moment van serveren. Werk af met gehakte peterselie en dien op met gekookte of gebakken aardappeltjes.
kalfsstoofvlees vloeiende bloem boter peper en zout uien knoflook kalfsfond
INGREDIËNTEN BEREIDING INFO @ RECEPT print recept print print print recept recept De meeste ingrediënten in dit recept zijn het hele jaar door beschikbaar. Hier wordt van sommige vermeld wanneer ze op hun best zijn.  seizoensgebonden producten:
Hoeveelheden van ingrediënten worden slechts vermeld als het écht nodig is. Zelf de juiste keuzes maken bij de uitvoering van een recept, met jouw passie voor het kookvuur, dat is creatief koken !
witloof  01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
meer recepten met kalfsvlees:
de              passie Creatief Koken kookvurige