kalfsblanquette
met witloof
Wentel de stukken kalfsvlees in vloeiende
bloem. Bak ze rondom bruin in bruisende
boter. Kruid met peper en zout. Leg het
voorgebakken vlees in een diepe kasserol. Bak
in dezelfde pan grof gesneden uien met
geplette knoflookteentjes. Schep de bereiding
bij het kalfsvlees.
Vul aan met kalfsfond. Leg een kruidentuiltje
van tijm, rozemarijn, laurier en
peterseliestengels in de pot. Kruid met
gemalen nootmuskaat. Laat een uurtje
sudderen zonder deksel. Controleer of het
vlees gaar is en laat eventueel nog wat langer
sudderen. Verwijder het kruidentuiltje.
Kuis een tweetal witloofstronkjes per persoon
en verwijder de bittere kern. Bak de stronkjes
in bruisende boter tot ze mooi beginnen te
kleuren. Ze hoeven binnenin niet helemaal
gaar te zijn. Schep ze bij de bereiding in de
stoofpot en meng. Zet het deksel op de
kasserol en laat die een nachtje rusten op een
koele plek.
tijm
rozemarijn
laurier
peterselie
nootmuskaat
witloof
culinaire room
mosterd
Dit is een Belgisch erfgoedgerecht dat
waarschijnlijk populairder is in Wallonië,
dan in Vlaanderen. Ik heb er alleszins geen
‘jeugdherinneringen’ aan. Maar ik ben dan
ook niet het ijkpunt van ‘De Vlaming’. ‘De
meeste internet-recepten voor dit heerlijke
stoofpotje zijn bovendien franstalig. Maar,
los daarvan: de combinatie van kalfsvlees,
witloof en mosterd is logisch en het
smaakevenwicht is super!
Warm de bereiding de volgende dag weer op
tot lauw. Schep het vlees, ui en het witloof uit
de pot, zodat alleen de saus overblijft.
Maak een roux van vloeiende bloem en boter
en leng aan met culinaire room en de saus tot
een gladde, niet te dikke saus. Roer er een
paar eetlepels mosterd doorheen, volgens
eigen smaak.
Giet deze saus over het vlees, ui en witloof en
meng. Breng de bereiding terug op
temperatuur tegen het moment van serveren.
Werk af met gehakte peterselie en dien op met
gekookte of gebakken aardappeltjes.
kalfsstoofvlees
vloeiende bloem
boter
peper en zout
uien
knoflook
kalfsfond
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
meer recepten met kalfsvlees: