seafood potjiekos

seafood potjiekos

Maak het houtvuur klaar. Gebruik hout en geen houtskool. Laat het hout branden tot de meeste vlammen weg zijn. Hang de ketel om te beginnen laag bij de vuurhaard. De groenten in dit gerecht zijn verse geschilde coeur de boeuf tomaten, bleekselderij, rode puntpaprika’s, gele paprika, wortel, pijpajuin in ringetjes gesneden, rode ui, knoflook en venkel. Stoof deze aan in de ketel in een bodempje olijfolie. Als verse kruiden gaan er vervolgens bij: peterselie, bieslook, dragon en koriander. De gedroogde kruiden en specerijen zijn: cayennepeper, paprikapoeder, nootmuskaat, peper en zout. Meng alles goed en vul de ketel met de vis en de zeevruchten. Hier werd gekozen baby-kreeftjes, tijgergarnalen, langoustines, tonijn (met duurzaamheidslabel), octopus, zeebaarsfilet en roodbaars. Vul de ketel verder aan met visfond, witte wijn, een scheut Noilly Prat en kokosmelk. Sluit het deksel en laat het potje sudderen, eerst dichtbij de vuurhaard. Hang de ketel hoger en houd de bereiding warm tot gebruik op een laag vuurtje. De afwerking op het bord gebeurt met venkelgroen, gehakte peterselie en schijfjes limoen.
Een Zuid-Afrikaans seafood potjie. Er bestaan heel veel varianten van dit gerecht. Het enige wat ze allen gemeen hebben is: er zitten vis en zeevruchten in en het wordt gemaakt in een gietijzeren ketel, liefst boven een houtvuurtje. De belangrijkste ingrediënten in deze versie zijn: baby- kreeftjes, tijgergarnalen, langoustines, tonijn (met duurzaamheidslabel), octopus, zeebaarsfilet en roodbaars. In de traditionele Zuid-Afrikaanse versie gaan er ook heek en mosseltjes of andere schelpdieren in. Maar mijn ‘potjie’ was al vol!
seafood potjiekos 3 seafood potjiekos 2
cayennepeper paprikapoeder nootmuskaat peper en zout babykreeftjes tijgergarnalen langoustines tonijn octopus zeebaars roodbaars visfond witte wijn Noilly Prat kokosmelk limoen
Creatief Koken de              passie kookvurige
receptinfo print
coeur de boeuf tomaten bleekselderij rode puntpaprika’s gele paprika’s wortelen pijpajuin rode ui knoflook venkel olijfolie peterselie bieslook dragon koriander

seafood potjiekos

Maak het houtvuur klaar. Gebruik hout en geen houtskool. Laat het hout branden tot de meeste vlammen weg zijn. Hang de ketel om te beginnen laag bij de vuurhaard. De groenten in dit gerecht zijn verse geschilde coeur de boeuf tomaten, bleekselderij, rode puntpaprika’s, gele paprika, wortel, pijpajuin in ringetjes gesneden, rode ui, knoflook en venkel. Stoof deze aan in de ketel in een bodempje olijfolie. Als verse kruiden gaan er vervolgens bij: peterselie, bieslook, dragon en koriander. De gedroogde kruiden en specerijen zijn: cayennepeper, paprikapoeder, nootmuskaat, peper en zout. Meng alles goed en vul de ketel met de vis en de zeevruchten. Hier werd gekozen baby- kreeftjes, tijgergarnalen, langoustines, tonijn (met duurzaamheidslabel), octopus, zeebaarsfilet en roodbaars. Vul de ketel verder aan met visfond, witte wijn, een scheut Noilly Prat en kokosmelk. Sluit het deksel en laat het potje sudderen, eerst dichtbij de vuurhaard. Hang de ketel hoger en houd de bereiding warm tot gebruik op een laag vuurtje. De afwerking op het bord gebeurt met venkelgroen, gehakte peterselie en schijfjes limoen.
Een Zuid-Afrikaans seafood potjie. Er bestaan heel veel varianten van dit gerecht. Het enige wat ze allen gemeen hebben is: er zitten vis en zeevruchten in en het wordt gemaakt in een gietijzeren ketel, liefst boven een houtvuurtje. De belangrijkste ingrediënten in deze versie zijn: baby-kreeftjes, tijgergarnalen, langoustines, tonijn (met duurzaamheidslabel), octopus, zeebaarsfilet en roodbaars. In de traditionele Zuid- Afrikaanse versie gaan er ook heek en mosseltjes of andere schelpdieren in. Maar mijn ‘potjie’ was al vol!
cayennepeper paprikapoeder nootmuskaat peper en zout babykreeftjes tijgergarnalen langoustines tonijn octopus zeebaars roodbaars visfond witte wijn Noilly Prat kokosmelk limoen
INGREDIËNTEN
Hoeveelheden van ingrediënten worden slechts vermeld als het écht nodig is. Zelf de juiste keuzes maken bij de uitvoering van een recept, met jouw passie voor het kookvuur, dat is creatief koken !
BEREIDING INFO @ RECEPT De meeste ingrediënten in dit recept zijn het hele jaar door beschikbaar. Hier wordt van sommige vermeld wanneer ze op hun best zijn.  seizoensgebonden producten: print recept print print print recept recept 01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06 roodbaars 01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06 zeebaars langoustines (verse)  01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06 01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06 inktvis - oktopus - calamares
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
de              passie Creatief Koken kookvurige
coeur de boeuf tomaten bleekselderij rode puntpaprika’s gele paprika’s wortelen pijpajuin rode ui knoflook venkel olijfolie peterselie bieslook dragon koriander