shepherd’s pie
cottage pie
De vleessaus. Neem een ruime kookpot en
doe hierin de olijfolie. Bak de spekjes krokant.
Haal ze uit de pan en bewaar.
Bak in dezelfde pan fijngesneden wortel,
selder, ui en knoflook. Voeg na een paar
minuutjes roerbakken ontdooide en uitgelekte
doperwtjes toe. Roerbak verder. Voeg
tomatenpuree en de spekjes toe en meng
goed.
Bak het lamsgehakt (of rundsgehakt) in een
andere pan in een scheutje olijfolie. Giet, vooral
als je lamsgehakt gebruikt, het vet af door een
zeef. Doe het vlees terug in de pan en breng
aan de kook met een glas rode wijn en een
gelijke hoeveelheid kippenbouillon en een
flinke scheut worcestershiresaus. Kruid met
peper, zout, tijm en gedroogde peterselie. Laat
even uitdampen en bestuif met een paar
eetlepels vloeiende bloem. Roer tot de
bereiding indikt. Voeg toe aan de groenten en
meng goed op laag vuur.
De aardappelpuree. Kook de aardappelen
gaar in gezouten water. Giet af en plet ze. Voeg
boter, zure room en geraspte cheddar toe.
Meng met een losgeklopt ei en een tweede
eidooier. Breng op smaak met peper, zout en
nootmuskaat.
Afwerking. Schep de vleesmengeling in een
ruime ovenschotel. Bedek met plakjes cheddar.
Dek af met aardappelpuree. Trek met een vork
streepjes in de puree. Overgiet met gesmolten
boter en dek af met een laagje geraspte
cheddar.
Zet de schotel 35 minuten in de oven,
voorverwarmd op 185°C.
De traditionele Ierse shepherd’s pie wordt
bereid met lamsgehakt. Kies je voor
rundsgehakt, dan spreken we over cottage
pie.
Zoals dit vaak het geval is met
erfgoedgerechten, was ook deze schotel
van oorsprong een maaltijd voor arme
mensen. Oorspronkelijk gingen er
vleesresten in, in de plaats van het lams- of
rundsgehakt.
Thans is het ‘trendy’ en vind je één van
beiden of beide schotels terug op de
menukaart van de meeste Ierse en Engelse
pubs.
kippenbouillon
Worcestarshiresaus
peper & zout
tijm
gedroogde peterselie
vloeiende bloem
aardappelen
boter
zure room
cheddar
eieren
nootmuskaat
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
olijfolie
spekjes
wortel
selder
ui
knoflook
doperwtjes
tomatenpuree
lamsgehakt
of rundsgehakt
rode wijn