De vleessaus. Neem een ruime kookpot en doe hierin de
olijfolie. Bak de spekjes krokant. Haal ze uit de pan en bewaar.
Bak in dezelfde pan fijngesneden wortel, selder, ui en knoflook.
Voeg na een paar minuutjes roerbakken ontdooide en
uitgelekte doperwtjes toe. Roerbak verder. Voeg tomatenpuree
en de spekjes toe en meng goed.
Bak het lamsgehakt (of rundsgehakt) in een andere pan in
een scheutje olijfolie. Giet, vooral als je lamsgehakt gebruikt,
het vet af door een zeef. Doe het vlees terug in de pan en
breng aan de kook met een glas rode wijn en een gelijke
hoeveelheid kippenbouillon en een flinke scheut
worcestershiresaus. Kruid met peper, zout, tijm en gedroogde
peterselie. Laat even uitdampen en bestuif met een paar
eetlepels vloeiende bloem. Roer tot de bereiding indikt. Voeg
toe aan de groenten en meng goed op laag vuur.
De aardappelpuree. Kook de aardappelen gaar in gezouten
water. Giet af en plet ze. Voeg boter, zure room en geraspte
cheddar toe. Meng met een losgeklopt ei en een tweede
eidooier. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Afwerking. Schep de vleesmengeling in een ruime
ovenschotel. Bedek met plakjes cheddar. Dek af met
aardappelpuree. Trek met een vork streepjes in de puree.
Overgiet met gesmolten boter en dek af met een laagje
geraspte cheddar.
Zet de schotel 35 minuten in de oven, voorverwarmd op
185°C.
shepherd’s pie - cottage pie
De traditionele Ierse shepherd’s pie wordt bereid met
lamsgehakt. Kies je voor rundsgehakt, dan spreken we
over cottage pie.
Zoals dit vaak het geval is met erfgoedgerechten, was ook
deze schotel van oorsprong een maaltijd voor arme
mensen. Oorspronkelijk gingen er vleesresten in, in de
plaats van het lams- of rundsgehakt.
Thans is het ‘trendy’ en vind je één van beiden of beide
schotels terug op de menukaart van de meeste Ierse en
Engelse pubs.
ingrediënten - info
olijfolie
spekjes
wortel
selder
ui
knoflook
doperwtjes
tomatenpuree
lamsgehakt
of rundsgehakt
rode wijn
kippenbouillon
Worcestarshiresaus
peper & zout
tijm
gedroogde peterselie
vloeiende bloem
aardappelen
boter
zure room
cheddar
eieren
nootmuskaat