De vleessaus. Neem een ruime kookpot en doe hierin de olijfolie. Bak de spekjes krokant. Haal ze uit de pan en bewaar. Bak in dezelfde pan fijngesneden wortel, selder, ui en knoflook. Voeg na een paar minuutjes roerbakken ontdooide en uitgelekte doperwtjes toe. Roerbak verder. Voeg tomatenpuree en de spekjes toe en meng goed. Bak het lamsgehakt (of rundsgehakt) in een andere pan in een scheutje olijfolie. Giet, vooral als je lamsgehakt gebruikt, het vet af door een zeef. Doe het vlees terug in de pan en breng aan de kook met een glas rode wijn en een gelijke hoeveelheid kippenbouillon en een flinke scheut worcestershiresaus. Kruid met peper, zout, tijm en gedroogde peterselie. Laat even uitdampen en bestuif met een paar eetlepels vloeiende bloem. Roer tot de bereiding indikt. Voeg toe aan de groenten en meng goed op laag vuur. De aardappelpuree. Kook de aardappelen gaar in gezouten water Giet af en plet ze. Voeg boter, zure room en geraspte cheddar toe. Meng met een losgeklopt ei en een tweede eidooier. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Afwerking. Schep de vleesmengeling in een ruime ovenschotel. Bedek met plakjes cheddar. Dek af met aardappelpuree. Trek met een vork streepjes in de puree. Overgiet met gesmolten boter en dek af met een laagje geraspte cheddar. Zet de schotel 35 minuten in de oven, voorverwarmd op 185°C.
botervloeiende bloemlamsschouderboterpeper & zoutgerookt buikspekuiwortelpreiselderpastinaakgroene koolGuinness StoutWorcestershiresausbruine suikerlamsfondtijmlaurierpeterseliepeper en zoutkruidnagelaardappelen

shepherd’s pie - cottage pie

De traditionele Ierse shepherd’s pie wordt bereid met lamsgehakt. Kies je voor rundsgehakt, dan spreken we over cottage pie. Zoals dit vaak het geval is met erfgoedgerechten, was ook deze schotel van oorsprong een maaltijd voor arme mensen. Oorspronkelijk gingen er vleesresten in, in de plaats van het lams- of rundsgehakt. Thans is het ‘trendy’ en vind je één van beiden of beide schotels terug op de menukaart van de meeste Ierse en Engelse pubs.
olijfolie spekjes wortel selder ui knoflook doperwtjes tomatenpuree lamsgehakt of rundsgehakt rode wijn
kippenbouillon Worcestarshiresaus peper & zout tijm gedroogde peterselie vloeiende bloem aardappelen boter zure room cheddar eieren nootmuskaat
Cuisine Créative Recettes en français

wereldkeuken

de              passie Creatief Koken kookvurige Deel je recepten:  Facebookgroep CreatiefKoken

shepherd’s pie

cottage pie

De vleessaus. Neem een ruime kookpot en doe hierin de olijfolie. Bak de spekjes krokant. Haal ze uit de pan en bewaar. Bak in dezelfde pan fijngesneden wortel, selder, ui en knoflook. Voeg na een paar minuutjes roerbakken ontdooide en uitgelekte doperwtjes toe. Roerbak verder. Voeg tomatenpuree en de spekjes toe en meng goed. Bak het lamsgehakt (of rundsgehakt) in een andere pan in een scheutje olijfolie. Giet, vooral als je lamsgehakt gebruikt, het vet af door een zeef. Doe het vlees terug in de pan en breng aan de kook met een glas rode wijn en een gelijke hoeveelheid kippenbouillon en een flinke scheut worcestershiresaus. Kruid met peper, zout, tijm en gedroogde peterselie. Laat even uitdampen en bestuif met een paar eetlepels vloeiende bloem. Roer tot de bereiding indikt. Voeg toe aan de groenten en meng goed op laag vuur. De aardappelpuree. Kook de aardappelen gaar in gezouten water Giet af en plet ze. Voeg boter, zure room en geraspte cheddar toe. Meng met een losgeklopt ei en een tweede eidooier. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Afwerking. Schep de vleesmengeling in een ruime ovenschotel. Bedek met plakjes cheddar. Dek af met aardappelpuree. Trek met een vork streepjes in de puree. Overgiet met gesmolten boter en dek af met een laagje geraspte cheddar. Zet de schotel 35 minuten in de oven, voorverwarmd op 185°C.
De traditionele Ierse shepherd’s pie wordt bereid met lamsgehakt. Kies je voor rundsgehakt, dan spreken we over cottage pie. Zoals dit vaak het geval is met erfgoedgerechten, was ook deze schotel van oorsprong een maaltijd voor arme mensen. Oorspronkelijk gingen er vleesresten in, in de plaats van het lams- of rundsgehakt. Thans is het ‘trendy’ en vind je één van beiden of beide schotels terug op de menukaart van de meeste Ierse en Engelse pubs.
olijfolie spekjes wortel selder ui knoflook doperwtjes tomatenpuree lamsgehakt of rundsgehakt rode wijn

wereldkeuken

Bereiding Ingrediënten de              passie Creatief Koken kookvurige
kippenbouillon Worcestarshiresaus peper & zout tijm gedroogde peterselie vloeiende bloem aardappelen boter zure room cheddar eieren nootmuskaat
Cuisine Créative Recettes en français Deel je recepten:  Facebookgroep CreatiefKoken privacy beleid