potjiekos - runderstoofpot
ingrediënten - info
kalfsschenkel
runderlappen
olijfolie
ui
knoflook
koriander
peper & zout
laurier
De pot wordt gevuld in lagen. Roeren in de pot mag enkel net
voor het opdienen.
Begin met het vlees, hier kalfsschenkel en runderlappen.
Verhit de olie in een flinke pan. Bak de stukken vlees rondom
bruin.
De volgende laag bestaat uit grof gesneden ui en geplet
knoflook. Kruid met koriander, peper en zout. Leg een
kruidentuiltje van laurier, peterselie en tijm op de tweede
laag. Dek af en laat even stoven. Schil ondertussen de
aardappels en snijd ze in stukken. Leg ze in de pot zonder
roeren.
Kuis en schil wortelen en courgettes. Je kan deze laag naar
keuze aanvullen met bloemkool, champignons, pompoen,
selder of andere seizoensgroenten.
Kruid nog een beetje met peper en zout, giet er een glas
sinaasappelsap bij, een paar eetlepels bruine suiker en
bestrooi met geschaafde Parmezaan. Sluit de ketel en laat
minstens 2 uur sudderen op laag vuur.
Meng alles goed en serveer met een gemengde salade.
Potjiekos betekent niets meer dan 'een pot eten'. Het
stoven gebeurt in een gietijzeren pot die boven een
houtvuur gehangen wordt. Er zijn een paar belangrijke
gedragsregels om na te leven bij het klaarmaken van dit
gerecht: stook het vuur met hout en niet met houtskool,
de inhoud van de pot wordt in lagen gestapeld, roeren in
de pot mag niet en je kan niet aan tafel gaan voor
iedereen van het gezelschap z’n fles wijn leeggedronken
heeft. Of zoals de Voortrekkers het stelden: “potjiekos is
klaar as die vleis sag en die bottel leeg is.”
peterselie
tijm
aardappelen
wortelen
courgettes
sinaasappelsap
bruine suiker
Parmezaan
gemengde sla
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.