potjiekos - runderstoofpot

potjiekos - runderstoofpot

ingrediënten - info kalfsschenkel runderlappen olijfolie ui knoflook koriander peper & zout laurier
De pot wordt gevuld in lagen. Roeren in de pot mag enkel net voor het opdienen. Begin met het vlees, hier kalfsschenkel en runderlappen. Verhit de olie in een flinke pan. Bak de stukken vlees rondom bruin. De volgende laag bestaat uit grof gesneden ui en geplet knoflook. Kruid met koriander, peper en zout. Leg een kruidentuiltje van laurier, peterselie en tijm op de tweede laag. Dek af en laat even stoven. Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in stukken. Leg ze in de pot zonder roeren. Kuis en schil wortelen en courgettes. Je kan deze laag naar keuze aanvullen met bloemkool, champignons, pompoen, selder of andere seizoensgroenten. Kruid nog een beetje met peper en zout, giet er een glas sinaasappelsap bij, een paar eetlepels bruine suiker en bestrooi met geschaafde Parmezaan. Sluit de ketel en laat minstens 2 uur sudderen op laag vuur. Meng alles goed en serveer met een gemengde salade.
Potjiekos betekent niets meer dan 'een pot eten'. Het stoven gebeurt in een gietijzeren pot die boven een houtvuur gehangen wordt. Er zijn een paar belangrijke gedragsregels om na te leven bij het klaarmaken van dit gerecht: stook het vuur met hout en niet met houtskool, de inhoud van de pot wordt in lagen gestapeld, roeren in de pot mag niet en je kan niet aan tafel gaan voor iedereen van het gezelschap z’n fles wijn leeggedronken heeft. Of zoals de Voortrekkers het stelden: “potjiekos is klaar as die vleis sag en die bottel leeg is.”
peterselie tijm aardappelen wortelen courgettes sinaasappelsap bruine suiker Parmezaan gemengde sla
Creatief Koken de              passie kookvurige

potjiekos

runderstoofpot

ingrediënten - info kalfsschenkel runderlappen olijfolie ui knoflook koriander peper & zout laurier
De pot wordt gevuld in lagen. Roeren in de pot mag enkel net voor het opdienen. Begin met het vlees, hier kalfsschenkel en runderlappen. Verhit de olie in een flinke pan. Bak de stukken vlees rondom bruin. De volgende laag bestaat uit grof gesneden ui en geplet knoflook. Kruid met koriander, peper en zout. Leg een kruidentuiltje van laurier, peterselie en tijm op de tweede laag. Dek af en laat even stoven. Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in stukken. Leg ze in de pot zonder roeren. Kuis en schil wortelen en courgettes. Je kan deze laag naar keuze aanvullen met bloemkool, champignons, pompoen, selder of andere seizoensgroenten. Kruid nog een beetje met peper en zout, giet er een glas sinaasappelsap bij, een paar eetlepels bruine suiker en bestrooi met geschaafde Parmezaan. Sluit de ketel en laat minstens 2 uur sudderen op laag vuur. Meng alles goed en serveer met een gemengde salade.
Potjiekos betekent niets meer dan 'een pot eten'. Het stoven gebeurt in een gietijzeren pot die boven een houtvuur gehangen wordt. Er zijn een paar belangrijke gedragsregels om na te leven bij het klaarmaken van dit gerecht: stook het vuur met hout en niet met houtskool, de inhoud van de pot wordt in lagen gestapeld, roeren in de pot mag niet en je kan niet aan tafel gaan voor iedereen van het gezelschap z’n fles wijn leeggedronken heeft. Of zoals de Voortrekkers het stelden: “potjiekos is klaar as die vleis sag en die bottel leeg is.”
Bereiding Ingrediënten
peterselie tijm aardappelen wortelen courgettes sinaasappelsap bruine suiker Parmezaan gemengde sla
receptfiche receptfiche Cuisine Créative Recettes en français
de              passie Creatief Koken kookvurige de              passie Creatief Koken kookvurige