varkenshaasje al’ berdouille
ingrediënten - info
varkenshaasje
(of koteletten)
boter
peper en zout
mosterd
Bak het varkenshaasje rondom bruin in wat boter. Bedek met
mosterd en zet 20 minuten in een voorverwarmde oven op
185°C. De braadtijd is afhankelijk van het gewicht. Controleer
dus regelmatig de cuisson.
Bak gesnipperde sjalotjes in een beetje boter. Maak een roux
en leng aan met kalfsbouillon en witte wijn tot sausdikte. Laat
even doorkoken. Doe er de gebakken sjalotjes bij, een lepel
mosterd en een scheutje witte balsamico-azijn. Meng tot slot
met gehakte augurkjes en breng op smaak met peper en zout.
Dien op aan tafel op een groot serveerbord. Maak daarop een
ring van aardappelpuree. Leg het voorgesneden
varkenshaasje in de ring en overgiet rijkelijk met de saus.
Werk af met in ringetjes gesneden augurkjes en gesnipperde
lente-ui.
Côte de porc al berdouille, letterlijk varkenskotelet in
modder, is een van de specialiteiten uit Mons (Bergen).
Voor de saus:
vloeiende bloem
kalfsbouillon
sjalotjes
witte wijn
witte wijnazijn
kleine augurkjes
lente-ui
mosterd
boter
peper en zout
aardappelpuree
Er zijn varianten voor deze saus. In enkele recepten wordt
tomatenpuree en dragon toegevoegd en de vleesbouillon
wordt vervangen door room.