wijting met zalm
in een romig
groentensoepje
Rol staafjes verse zalm op in een wijtingfilet en
prik vast met cocktailprikkers. Pocheer de
rolletjes een paar minuten in doorgekookt
visfumet met mosselkruiden. Haal ze uit het
pocheervocht, bewaar dit en zet de
wijtingrolletjes warm weg.
Het soepje: snijd courgette, venkel, wortel en
ui in brunoise en stoof deze mengeling aan in
boter. Doe er een busje room bij, een glas witte
wijn en evenveel pocheervocht. Laat even
inkoken.
Wijting is een typische Noordzeevis en
familie van de kabeljauw.
Het seizoen is relatief kort, van juli tot
november.
Net zoals bij kabeljauw is het vlees heel
delicaat om te bereiden. Het heeft de
neiging om snel uiteen te vallen.
Best om de wijting op de graat te bereiden,
al zijn er uitzonderingen zoals hier, waar met
filets gewerkt wordt.
Meng met een paar lepels zurkel uit een
bokaal. Breng op smaak met peper en zout.
In het bord: groentesoep, een wijtingrolletje
en werk af met gepelde garnalen en gehakte
peterselie.
Je kan de wijting naar wens vervangen door
zeetongfilets.
ui
boter
room
witte wijn
zurkel
peper & zout
peterselie
grijze garnalen