Maak een verse kippenbouillon. Snijd het
kippenwit in grote stukken. Volg daarbij de
structuur van het vlees en snijd in dezelfde
richting als de ‘nerven’. Bak de stukken
rondom bruin in hete boter. Laat ze daarna
een half uurtje sudderen in de bouillon.
Controleer of ze voldoende gaar zijn. Haal de
kip uit de bouillon en zet weg in een afgedekte
bokaal.
Meng een goeie 150 g kippengehakt met
peper, zout, tijm en oregano. Draai er balletjes
van. Gaar de gehaktballetjes in de bouillon tot
ze drijven. Haal ze eruit met een spaan. Bak
ze uitgelekt bruin in de pan met boter. Schep
de balletjes bij de kip en zet samen afgedekt
weg.
vol-au-vent
koninginnenhapje
Snijd een grote ui in halvemaantjes. Bak ze tot
ze bijna karamelliseren in hete boter. Voeg er
op het einde een paar teentjes geperst
knoflook bij en roerbak nog een minuutje. Zet
de bereiding afgedekt weg.
Snijd de champignons in schijven en bak ze in
hete boter tot ze mooi gekleurd zijn. Voeg
tegen het einde een handvol gesnipperde
peterselie toe en roerbak nog een minuutje.
Schep de champignons bij de uien en zet
samen afgedekt weg.
Maak een roux. Laat even rusten en leng aan
tot sausdikte met gezeefde bouillon en room.
Voeg nu toe: de kip, balletjes, uien en
champignons. Breng op smaak met peper,
zout, nootmuskaat, een scheutje
Worchestershire, een glas Madeira en voor de
liefhebbers, een beetje citroensap. Overdrijf
niet met citroen, want dat verandert de smaak
enorm.
Op het bord: een opgewarmd
bladerdeegkuipje gevuld met vol-au-vent, een
schep aardappelpuree en gehakte peterselie
als afwerking.
champignons
knoflook
peterselie
vloeiende bloem
room
worcestershire
nootmuskaat
madeira
bladerdeegkuipjes
kippenborsten
kippengehakt
kippenbouillon
peper & zout
uien
tijm
oregano
boter
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad
meer recepten met pluimvee:
bijpassende gerechten: