mossel-
pompoensoep met
gebakken kabeljauw
Schil een flespompoen (butternut) en snijd het
vruchtvlees in blokken. Bewaar een paar
stukken pompoen voor de afwerking. Stoom de
pompoenblokken gaar in 20 minuten.
Snijd een tweetal zoete uien in halvemaantjes.
Pel een paar knoflookteentjes en druk ze door
de knoflookpers. Fruit beiden samen tot de
uien glazig worden.
Giet een glas witte wijn in een mosselpot.
Meng met een paar eetlepels mosselkruiden.
Kuis en spoel de mosselen. Kook ze onder
deksel gaar in een vijftal minuutjes op hoog
vuur. Controleer dan of ze voldoende open zijn.
Laat even afkoelen en verwijder de mosseltjes
uit hun schelp. De gesloten mosselen werp je
uiteraard weg. Je kan een paar mooie
exemplaren bewaren voor de afwerking op het
bord. Dat was ik hier dus (op foto te zien)
vergeten…
Schep alle vorige ingrediënten, pompoen, ui
met knoflook, mosseltjes en hun kookvocht in
een thermoblender of een gewone
keukenrobot. Doe er voor de binding, een
tweetal gekookte aardappelen bij. Giet er wat
visbouillon bij tot alles ondergedompeld is.
Voeg smaak toe: een paar eetlepels
currypoeder, evenveel kurkuma voor de kleur,
een paar eetlepels tomatenpuree, peper en
zout. De currysmaak mag niet overwegen maar
moet wel subtiel aanwezig zijn. Je kan beter de
afgewerkte soep nog wat meer kruiding geven.
kurkuma
visbouillon
peper en zout
tomatenpuree
room
boter
kabeljauw
geroosterde uitjes
bieslook
peterselie
Sluit het deksel en zet de blender op de
hoogste stand en indien mogelijk, op 85°C.
Laat een paar minuutjes mixen tot je een dikke,
gladde, homogene soep hebt. Controleer de
kruiding.
Voeg een flesje culinaire room toe en meng
goed.
Sluit het deksel van de thermoblender weer.
Houd de soep warm op 85°C tot het moment
van opdienen.
Snijd de bewaarde stukken pompoen in kleine
dobbelsteentjes. Gaar ze afgedekt een
minuutje in de microgolfoven op de hoogste
stand. Laat even uitdampen en bak ze dan in
een pannetje met bruisende boter tot ze
karamelliseren. Zet het pannetje even aan de
kant.
Dep de kabeljauw goed droog en kruid met
peper en zout. Bestuif de moten met vloeiende
bloem. Verwarm een flinke klont boter tot ze
bruist maar niet kleurt. Gebruik een
antikleefpan.
Leg de vis in de hete boter en bak de moten
ongeveer 3 tot 4 minuten zonder te
verplaatsen. Draai de vis dan voorzichtig om
met een spatel en bak net zolang aan de
andere kant.
Schep een paar eetlepels droge geroosterde
uitjes bij de vis en laat die warm en zacht
worden.
Op het bord. Een spiegel pompoensaus met
daarop een tweetal vismoten. Decoreer met
mosseltjes (als je die bewaard hebt), gebakken
pompoenblokjes, gebakken gedroogde uitjes,
gesnipperd bieslook en gehakte peterselie.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
selectie:
meer recepten met kabeljauw:
flespompoen
uien
knoflook
1 kg mosselen
witte wijn
mosselkruiden
aardappelen
currypoeder