klassieke hamburger
met knolselderfrietjes
Maak de saus: hak een ingemaakt augurkje en
een halve geschilde puntpaprika in een zeer
fijne brunoise. Stoof de groentemix in wat witte
balsamico. Breng op smaak met een lepeltje
bruine suiker of een vervangend zoetmiddel.
Laat volledig afkoelen.
Meng deze bereiding met een potje Griekse
yoghurt en een paar eetlepels tomatenpuree.
Je kan de saus opwarmen, maar niet laten
koken.
Zet ook een sausje klaar van een paar
eetlepels scherpe mosterd met een beetje
vloeibare honing. Meng dit goed.
De burgers. Vorm patties van zuiver
rundergehakt gekruid met peper, zout, tijm en
rozemarijn. Bak ze kort voor het serveren van
de burger, in een pan met boter.
De frietjes. Snijd een geschilde knolselder in
frietjes. Wentel ze in maïzena en schud ze
goed af. Frituur ze 3 ½ minuut op 150°C. Laat
afkoelen tot kamertemperatuur. Bak ze net voor
het opdienen in de olie op 180°C tot ze
goudbruin en knapperig zijn.
Chinese kool. Rasp een stuk Chinese kool fijn
in de blender. Overgiet met witte balsamico.
Dek af en zet de kom koel weg in de frigo.
boter
knolselder
maïzena
Chinese kool
ontbijtspek
olijfoliespray
uien
eitjes
tomaat
hamburgerbroodjes
geitenkaas in
sneetjes
mozzarella in
sneetjes
Andere mise en place. Bak een paar fijne
sneetjes ontbijtspek in een hete pan bestoven
met olijfoliespray tot ze krokant zijn. Houd ze
warm tot gebruik.
Schil een paar uien en snijd ze in fijne reepjes.
Roerbak ze in een pan met een klontje boter tot
ze volledig gekaramelliseerd zijn. Zet ze
afgedekt warm weg tot verder gebruik.
Bak net voor het serveren een spiegeleitje per
bord. Kruid met peper en zout. Snijd een
tomaat op schijven. Verwijder de meeste pitjes
en bak de schijfjes kort in een pannetje tot ze
zacht zijn, maar niet papperig.
Snijd de hamburgerbroodjes open en leg ze
met de snijvlakken op de broodrooster op de
grillstand.
Assemblage. Leg de onderste helft van een
hamburgerbroodje op het bord. Smeer er een
laagje honing-mosterd op. Werk verder af naar
boven met een plakje geitenkaas, een hoopje
gekaramelliseerde ui, een gebakken burger,
een sneetje mozzarella, twee plakjes augurk,
twee schijfjes tomaat en een paar lepels
yoghurtsaus. Zet er het bovenste van het
broodje op en fixeer met een barbecuespiesje.
Zet deze constructie even in een hete oven, tot
de kaas smelt over de burger.
Haal de borden uit de oven en werk af met
knolselderfrietjes, het spiegeleitje en een flinke
portie koude Chinese kool. Serveer desnoods
met mayonaise, mosterd of ketchup, voor wie
het niet laten kan.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
rundergehakt
peper en zout
tijm en rozemarijn
Griekse yoghurt
tomatenpuree
ingemaakte
augurkjes (plakjes)
puntpaprika
witte balsamico
bruine suiker
mosterd
honing