boter
knolselder
maïzena
Chinese kool
ontbijtspek
olijfoliespray
uien
eitjes
tomaat
hamburgerbroodjes
geitenkaas in sneetjes
mozzarella in sneetjes
ingrediënten - info
rundergehakt
peper en zout
tijm en rozemarijn
Griekse yoghurt
tomatenpuree
ingemaakte augurkjes (plakjes)
puntpaprika
witte balsamico
bruine suiker
mosterd
honing
Maak de saus: hak een ingemaakt augurkje en een halve
geschilde puntpaprika in een zeer fijne brunoise. Stoof de
groentemix in wat witte balsamico. Breng op smaak met een
lepeltje bruine suiker of een vervangend zoetmiddel. Laat
volledig afkoelen.
Meng deze bereiding met een potje Griekse yoghurt en een
paar eetlepels tomatenpuree. Je kan de saus opwarmen, maar
niet laten koken.
Zet ook een sausje klaar van een paar eetlepels scherpe
mosterd met een beetje vloeibare honing. Meng dit goed.
De burgers. Vorm patties van zuiver rundergehakt gekruid met
peper, zout, tijm en rozemarijn. Bak ze kort voor het serveren
van de burger, in een pan met boter.
De frietjes. Snijd een geschilde knolselder in frietjes. Wentel
ze in maïzena en schud ze goed af. Frituur ze 3 ½ minuut op
150°C. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Bak ze net voor
het opdienen in de olie op 180°C tot ze goudbruin en
knapperig zijn.
Chinese kool. Rasp een stuk Chinese kool fijn in de blender.
Overgiet met witte balsamico. Dek af en zet de kom koel weg
in de frigo.
klassieke hamburger met knolselderfrietjes
Andere mise en place. Bak een paar fijne sneetjes
ontbijtspek in een hete pan bestoven met olijfoliespray tot ze
krokant zijn. Houd ze warm tot gebruik.
Schil een paar uien en snijd ze in fijne reepjes. Roerbak ze in
een pan met een klontje boter tot ze volledig gekaramelliseerd
zijn. Zet ze afgedekt warm weg tot verder gebruik.
Bak net voor het serveren een spiegeleitje per bord. Kruid met
peper en zout. Snijd een tomaat op schijven. Verwijder de
meeste pitjes en bak de schijfjes kort in een pannetje tot ze
zacht zijn, maar niet papperig.
Snijd de hamburgerbroodjes open en leg ze met de
snijvlakken op de broodrooster op de grillstand.
Assemblage. Leg de onderste helft van een
hamburgerbroodje op het bord. Smeer er een laagje honing-
mosterd op. Werk verder af naar boven met een plakje
geitenkaas, een hoopje gekaramelliseerde ui, een gebakken
burger, een sneetje mozzarella, twee plakjes augurk, twee
schijfjes tomaat en een paar lepels yoghurtsaus. Zet er het
bovenste van het broodje op en fixeer met een
barbecuespiesje. Zet deze constructie even in een hete oven,
tot de kaas smelt over de burger.
Haal de borden uit de oven en werk af met knolselderfrietjes,
het spiegeleitje en een flinke portie koude Chinese kool.
Serveer desnoods met mayonaise, mosterd of ketchup, voor
wie het niet laten kan.