culinaire room
Calvados
kurkuma
maïszetmeel
kastanjechapmignons
olijfolie
truffelpoeder
zoete aardappel
peterseliewortel
parmaham
ingrediënten - info
patrijsfilets
peper en zout
olijfoliespray
boter
vijgen
suiker
appelen
bruine suiker
kaneelpoeder
kippenfond
Maak het Calvados-roomsausje: laat kippenfond sterk
inkoken en voeg een flesje culinaire room toe. Breng op
smaak met een paar draaien uit een pepermolentje. Giet er
een borrelglas Calvados bij (niet te zuinig zijn, want de alcohol
verdampt toch). Kleur met een koffielepeltje kurkuma
(smaakloos) om de kleur te accentueren en bind de saus
indien nodig met wat maïszetmeel.
Andere onderdelen. Kuis en snijd een handvol
kastanjechampignons op schijfjes. Marineer ze in een beetje
olijfolie. Bak ze net voor het opdienen in een pan tot alle vocht
verdampt is. Kruid met peper en truffelpoeder.
Snijd met de mandoline dunne schijfjes uit de dikste zoete
aardappel die je kan vinden in de winkel. Je moet die eerst wel
grondig schillen. Neem dan een grote uitsteekring en steek er
schijfjes uit van gelijke grootte. Doe net hetzelfde met een
peterseliewortel. Stoom de schijfjes gaar in een paar
minuutjes. Kruid met een snuifje zout.
Leg een paar sneetjes parmaham op rooster op een vel
bakpapier. Schijf het rooster een paar minuutjes in een oven
voorverwarmd op 200°C. Blijf in de buurt van de oven om erop
te letten dat het vlees niet carboniseert. Laat de ham afkoelen
en verkruimel ze dan.
Op het bord. Plaats centraal een patrijsje. Overgiet met wat
saus. Leg rondom ‘satellieten’ met een hoopje champignons,
een schijfje appel met daarop een schep vijgenpuree en
daarop een paar halve verse vijgen. En verder een hoekje met
schijfjes zoete aardappel, peterseliewortel en daarop
verkruimelde parmaham.
Patrijs sous vide gegaard. Kruid de patrijsfilets met zout en
peper, bestuif met wat olijfoliespray, vouw ze dicht en doe ze
in een passende vacuümzak. Trek ze vacuüm. Verwarm de
thermoblender of een sous vide waterbak voor op 60°C. Gaar
de filets 25 minuten. Koel snel terug af op ijswater. Zet de zak
ongeopend weg in de frigo tot verder gebruik. Bak de
opgerolde patrijsfilets net voor het opdienen kort in geklaarde
boter. Kruid bij met peper en zout. Laat onder deksel een
vijftal minuutjes rusten af het vuur.
De vijgenpuree is wat het zegt: pureer vijgen, voeg naar
smaak suiker toe en laat zachtjes pruttelen om wat uit te
dampen.
De verse vijgen worden gehalveerd en kort op de snijkant in
een hete pan gebakken. Niet omdraaien.
De appelschijfjes worden aan één kant gekarameliseerd in
hete boter met bruine suiker en een snuifje kaneelpoeder.
Eénmaal omdraaien.
patrijsfilet met vijgenpuree
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.