winterse tajine
met ragout van wild
Bestuif het vlees met bloem. Schroei het
rondom dicht in een pan met een beetje
ganzenvet. Kruid met peper en zout.
Snijd de sjalotjes en een paar knoflookteentjes
fijn en stoof ze kort aan in wat ganzenvet. Doe
een handvol gedroogd eekhoorntjesbrood in
een blender en vermaal tot poeder. Plet de
jeneverbessen. Plet een handvol voorgekookte
kastanjes.
Voeg nu alle ingrediënten samen in de tajine:
het vlees, de sjalotjes met look, de
jeneverbessen, het eekhoorntjesbroodpoeder
en de rozijntjes. Giet er in gelijke hoeveelheden
wildfond en rode wijn bij.
Kruid met een tweetal eetlepels ras-el-hanout,
een beetje steranijspoeder, een koffielepeltje
gedroogde munt, een eetlepel tomatenpuree
en een flinke scheut kwaliteitsvolle rode
balsamico-azijn. Meng er tenslotte een papje
bij van een tweetal lepels vloeiende bloem
opgelost in wat water.
Stel de tajine in op 2 ½ uur op volle kracht en
kontroleer dan de garing.
Maak het couscousgraan klaar volgens de
instructies op de verpakking. Snijd de vijgen tot
op een centimeter van de onderkant in, in vier
partjes. Druppel er wat vloeibare honing over
en zet ze een drietal minuutjes onder een hete
grill in de oven.
Snijd de knolselder, gele raapjes en zoete
aardappel in kleine dobbelsteentjes. Stoom ze
zeer kort en bak ze vervolgens in wat
ganzenvet tot ze kleuren. Kruid met komijn,
peper en zout.
Op het bord: een kommetje couscousgraan,
met daarrond de gebakken groenten en een
gegrilde vijg. Werk af met takjes verse
koriander. Bedien aan tafel de gasten
rechtstreeks uit de tajine met vlees en saus.
Niet iedereen lust immers een ‘natte’ couscous
met veel saus. Hou ook een potje harissa bij
de hand voor wie het graag pikant heeft.
komijn
ragout van hert en
everzwijn
ganzenvet
couscousgraan
vijgen
honing
sjalotjes
knoflook
gekookte kastanjes
gedroogd
eekhoorntjesbrood
jeneverbessen
peper en zout
ras-el-hanout
harissa
rozijnen
balsamico
steranijspoeder
gedroogde munt
rode wijn
wildfond
vloeiende bloem
koriander
tomatenpuree
knolselder
zoete aardappel
gele raapjes
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met wild: