lauwe tonijnsalade
met guacamole
bieslook
grof zout
peper uit de molen
cayennepeper
avocado
citroen
sjalot
paprikapoeder
kerstomaatjes
kropsla
toastbrood
Tonijnsalade: pocheer de tonijn in
visbouillon, opgekookt met mosselkruiden.
De vis mag nét niet meer rosé zijn. Laat even
afkoelen. Kook een paar eitjes hard, laat
afkoelen en haal de schaal eraf. Schil en
snipper een rood uitje. Laat een paar verse
ansjovisfilets uitlekken. Laat een tweetal
eetlepels kappertjes uitlekken. Hak verse
koriander en peterselie. Snijd een paar
bieslooksprieten op ringetjes.
Doe de gepocheerde tonijnmoten, de eitjes,
het uitje en de ansjovis in de blender en hak
grof. Meng met de kappertjes, koriander,
peterselie en bieslook. Kruid met grof zout,
een draai uit de pepermolen en een snuifje
cayennepeper. Vul een middelgrote ring met
de tonijnsalade en stort ze uit op de borden.
Guacamole: haal de pit uit de avocado en hak
het vruchtvlees grof. Besprenkel met
citroensap en meng met een paar lepels
pocheervocht, fijngehakte koriander en
peterselie. Voeg een fijngehakt sjalotje toe en
breng op smaak met peper en zout.
Koop nooit tonijn zonder dat de verpakking
het label van duurzame visvangst draagt. Ga
ervan uit dat alle tonijnsoorten met
uitzondering van de bonito, bedreigd zijn en
dus best gemeden worden, ook al ligt het
netjes verpakt in de winkelrekken.
Daar begint soms de denkfout: het ligt er
toch, dat beest is dood en wordt best
opgegeten. Kwestie van geen voedsel te
verspillen. Commercieel is de redenering
andersom: het lag in het rek en is verkocht,
dus er is vraag naar, dus kopen we een
nieuw lot aan.
Gelukkig komt er stilaan een ommekeer in
de geesten, vooral onder druk van de
consumenten.
Werk dit lunchgerechtje af met een
hardgekookt ei, bestrooid met paprikapoeder,
peper en zout, kerstomaatjes, sla, gesnipperd
bieslook en een schijfje citroen. Serveer met
toast.
Merk op dat dit recept geen toegevoegde
vetstoffen bevat.
verse tonijnmoten
visbouillon
mosselkruiden
eieren
rode ui
verse ansjovisfilets
kappertjes
verse koriander
peterselie
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
meer recepten met tonijn: